Учени във Франция решиха да използват социалната изолация, свързана с

...
Учени във Франция решиха да използват социалната изолация, свързана с
Коментари Харесай

Коронавирусът ни праща по-рано на мисия до Марс

Учени във Франция взеха решение да употребяват обществената изолираност, обвързвана с ковид, за осъществяване на сухи тренировки за задача до планетата Марс, съобщи Ройтерс.

Като опитни зайчета се употребяват 60 студенти, които са изолирани в техните общежития в южния френски град Тулуза. Те са сложени в условия, симулиращи дълга галактическа задача до Марс.

Когато френското държавно управление наложи прецизни ограничавания за опълчване на пандемията, галактическата изследователка Стефани Лизи-Детре реши да впрегне несгодите в интерес на науката. Тя стартира да набира доброволци за осъществяване на редица опити. В интерес на истината те не трябваше да упражняват да карат марсоходи и да взимат мостри от почвата на Червената планета. Студентите организират най-вече компютърни занимания, изпробващи тяхната памет и ментални качества в изолирана среда. Всеки ден си водят дневник и на всеки пет дни попълнят обстоен въпросник.

Досущ като астронавтите, доброволците са принудени да живеят в тясно пространство, твърди Лизи-Детре, която е професор в отдела по Космически инженерни системи в профилиран институт в Тулуза. Техните стаи са с повърхност от 12 квадратни метра, а не по-големи пространства ще се употребяват в космоса. Същите ще са и психическите резултати, свързани с изолацията.

Тези изследвания ще са доста значими, преди да бъдат изпратени хора на далечни задачи. Те могат да бъдат с дълготрайност няколко месеца. Предимството на френския опит е, че за пръв път се изследват толкоз доста доброволци в условия на изолираност, симулираща задача до Марс. Предишни опити обхващаха най-много от 4 до 6 души.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР