Учени са разработили начин да определят с точност до няколко

...
Учени са разработили начин да определят с точност до няколко
Коментари Харесай

Изкуствен интелект прогнозира развитието на ракови заболявания

Учени са създали метод да дефинират с акуратност до няколко месеца какъв брой време остава на пациентите с рак, написа " Мирър ".
До момента прогнозите на медиците за това какъв брой години ще живее човек след слагане на диагнозата могат да бъдат неразбираеми и от време на време извънредно неточни. Пациентите могат да живеят доста повече години от предстоящото, до момента в който при други здравето им се утежнява при приемане на новината за диагнозата и те умират в границите на седмици.

Но учените са употребявали голяма база данни с медицинските досиета на множеството пациенти с рак в Съединени американски щати, с цел да обучат изкуствен интелект (ИИ) да прави прогнози с акуратност до 10 месеца.

Благотворителни организации настояват, че знанието за оставащия ви живот може да помогне на хората да се възползват оптимално от последните си години.

Д-р Сара Холмс, основен медицински шеф на лондонската болница " Мария Кюри ", съобщи: " По-голямата сигурност във връзка с прогнозата, когато някой има неизлечимо заболяване, безспорно ще донесе разтуха на някои хора. Въпреки това аз постоянно поддържам пациентите, които не желаят да знаят какъв брой време им остава, когато им кажат, че имат заболяване, от което няма да се възстановят. От позиция на лекарите, по-голямата изясненост по отношение на прогнозата може да ни помогне да окажем поддръжка на пациентите допустимо най-рано и да им помогнем да поддържат допустимо най-хубавото качество на живот до самия край. Ракът във Англия от ден на ден се трансформира в болест, с която хората живеят, вместо да умират бързо от нея ".

Въпреки че общият брой на диагностицираните случаи продължава да се усилва, защото живеем по-дълго, смъртността от рак е намаляла с към една четвърт от средата на 80-те години на предишния век. Но тази смяна повдига въпроси за това по какъв начин хората се оправят с неизлечимата диагноза, даже в случай че им остават години живот. Американският екип ще даде приключения диагностичен инструмент на здравните експерти в международен мащаб, с цел да може пациентите с рак да възнамеряват по-добре и да се възползват оптимално от последните си години.

В инструмента са оценени данните на повече от 400 000 пациенти, диагностицирани през 2015 година и 2017 година с рак на гърдата, щитовидната жлеза и панкреаса от Националната база данни за рака (НБДР). Тя съдържа записите на 72% от новодиагностицираните случаи на рак в Съединени американски щати. Медицинският център McGaw на Северозападния университет в Чикаго я употребява, с цел да образова логаритми за различаване на закономерности сред характерностите при слагане на диагнозата и преживяемостта на пациентите след пет години, а по-късно да класира факторите с най-голямо въздействие върху преживяемостта.

Те включват маркери, характерни за тумора на пациента, както и възрастта на пациента при слагане на диагнозата, размера на тумора и времето от слагането на диагнозата до началото на лекуването. Водещият създател на проучването доктор Лорън Янчевски съобщи, че тестванията са посочили, че калкулаторът е " доста прецизен " - в границите на 9-10 месеца от действителната преживяемост.

Тя сподели: " Калкулаторът за оцеляване при рак се разграничава по няколко метода от към този момент употребяваните оценители за оцеляване при рак. Съществуват голям брой други фактори, които могат да повлияят на преживяемостта на пациента, с изключение на критериите за установяване на стадия. Стремяхме се да разработим този калкулатор за оцеляване при рак, с цел да предоставим по-персонализирана оценка на това, което пациентите могат да чакат във връзка с прогнозата си за рака. "

Резултатите би трябвало да бъдат показани на годишния клиничен конгрес на Американския лицей на хирурзите (ACS) в Бостън, Масачузетс.

Ракът към момента е причина номер едно за гибел по света.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР