Учени са изчислили свойствата на океана под ледената повърхност на

...
Учени са изчислили свойствата на океана под ледената повърхност на
Коментари Харесай

Откриха големи количества фосфор в океана под ледената повърхност на сатурновната луна Енцелад

Учени са пресметнали свойствата на океана под ледената повърхнина на Енцелад, употребявайки данни от сондата " Касини ", и са стигнали до заключението, че този извънземен воден басейн съдържа доста фосфорни съединения, написа сп. Proceedings of the National Academy of Science ( " Протоколи на Американската академия на науките " ).

Според създателите на проучването това доста усилва възможностите за битие на живот на сатурновата луна.

" Нашите калкулации демонстрират, че водите на Енцелад съдържат доста повече фосфор, в сравнение с се смяташе до момента. Според оценките ни тази цифра е съпоставима с количеството фосфорни съединения, които се съдържат в океаните на Земята. Това е още един мотив в интерес на обитаемостта на океана под ледената повърхнина на Енцелад ", пишат откривателите.

Енцелад попадна във фокуса на научното внимание през 2005 година, когато сондата " Касини ", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията демонстрираха, че тези великански струи от  частици воден лед и пара се изхвърлят в галактическото пространството от четири успоредни пукнатини покрай южния полюс - така наречен тигрови линии.

Откриването им накара учените да се запитат за техния генезис. Отговорът на загадката пристигна 10 години по-късно, през март 2015 година Измерванията на " Касини " демонстрираха, че в недрата на Енцелад има световен океан от течна и гореща вода. Откриването му породи доста разногласия за това дали в този воден басейн под ледената повърхнина на сатурновата луна може да съществува живот.

Океански ресурси от фосфор

В частност учените от няколко години дискутират дали водите на Енцелад съдържат значими за живота детайли в задоволително огромни количества. Един от централните детайли в този спор е фосфорът, който играе основна роля във действието на молекулите на ДНК и РНК, както и на мазнините и доста други органични съединения, добавя Българска телеграфна агенция.

Екип от планетолози, управителен от Кристофър Глейн от Югозападния проучвателен институт в Болдър, Съединени американски щати, е получил първите точни оценки на концентрацията на фосфорни съединения във водите на сатурновата луна. За да ги изчислят, учените са употребявали данни за температурата, плътността, химичния състав и други свойства на океана под ледената повърхнина на Енцелад, събрани от " Касини " по време на прелитанията през гейзерите му. 

Направените калкулации демонстрират, че водите на евентуално обитаемата луна на Сатурн съдържат огромни количества фосфорни съединения под формата на разнообразни соли на ортофосфорната киселина, чиито концентрации са сравними с тези в океаните на Земята. Учените са открили, че концентрацията им е с към 3-4 порядъка по-висока, в сравнение с са предполагали до момента. 

Подобни резултати от изчисленията, както показват Глейн и сътрудниците му, изцяло подхождат на визиите на геолозите за характера на взаимоотношението на скалистото ядро на Енцелад и заобикалящия го океан. Според откривателите това допуска, че делът на фосфорните съединения във водите му е останал непрекъснато висок в продължение на доста дълъг интервал от време. Това доста усилва възможностите за пораждане и битие на живот в океана под ледената повърхнина на сатурновата луна, споделят в умозаключение учените. 

Изследването е оповестено в Proceedings of the National Academy of Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР