Учени показаха снимка на двуглава мумия на египетска принцеса и

...
Учени показаха снимка на двуглава мумия на египетска принцеса и
Коментари Харесай

Показа уникална СНИМКА на древна египетска мумия с две глави

Учени демонстрираха фотография на двуглава мумия на египетска принцеса и крокодил. Археологическата находка е крита от обществеността по разпореждане на султан Абдул Хамид II. Към днешна дата неповторимият артефакт се съхранява в двореца „ Топкапъ ” в Истанбул.

Експертите са уверени, че находката се състои от човешко тяло и череп на нилско влечуго.

Легендата гласи, че египетска принцеса е убита от крокодили в река Нил. Тогавашният държател на Египет е решил да сплоти двете тела, вярвайки, че по този метод принцесата ще може да живее и на оня свят.



Находката се озовала в Турция в средата на XIX век. Тогава османският султан разпоредил да бъде скрита. Първоначално останките се съхранявали в двореца „ Йълдъз “ в Истанбул, който по това време бил формалната резиденция на султана. По-късно Абдул Хамид II разпоредил тя да бъде преместена в двореца „ Топкапъ”.

Турският историк Ибрахим Коняли споделя, че една нощ жителите на двореца „ Йълдъз “ се изплашили от звук, приближаващ от захарното складово помещение, а на сутринта там била открита главата на крокодил. По този метод прислужникът Хачи Сюлейман решил да отмъсти на придворния сладкар, който отказал да го нахрани отнася с него. В същата страшна нощ Сюлейман споделил на всички, че може да ги отърве от мумията, единствено в случай че му дадат бонбоните, които желае. Администрацията на двореца се съгласила, а прислужникът взел главата и я върнал назад към тялото на мумията, която се пазела в крипта.

Според историка Сюлейман си получил бонбоните, а мумията била преместена на друго място, с цел да могат жителите на двореца да живеят умерено.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР