Париж обяви извънредно положение в Нова Каледония заради насилието, обхванало

...
Париж обяви извънредно положение в Нова Каледония заради насилието, обхванало
Коментари Харесай

Убиха полицай при бунтовете в Нова Каледония , Париж обяви извънредно положение

Париж разгласи изключително състояние в Нова Каледония поради насилието, обхванало френската отвъдморска територия, заяви канцеларията на президента Еманюел Макрон след спешно съвещание на кабинета, представена от ДПА. 

Министерството на вътрешните работи заяви, че общо 500 чиновници на френската национална полиция и жандармерия към този момент са отпътували или следва да отпътуват през днешния ден за Нова Каледония. Подкрепленията включват и специфични елементи за битка с безредиците, добавя Ройтерс. 

Най-малко трима души починаха, а стотици бяха ранени при безредиците, които избухнаха откакто френският парламент утвърди противоречиви промени, свързани с произвеждането на избори в тихоокеанския архипелаг. Решението на Париж разгневи поддръжниците на независимостта на Нова Каледония, напомня ДПА.  

В публикувано през днешния ден изказване на Елисейския замък се споделя, че деянията на принуждение няма да бъдат толерирани и страната ще вземе крути ограничения, с цел да възвърне реда, написа още в текста. 

Френските медии оповестиха броя на починалите при размириците, като се позоваха на висшия комисар на Нова Каледония Луи Льо Франк. По-рано през днешния ден висшият комисар съобщи, че през втората нощ на митинги, грабежи и вандализъм са задържани над 130 души, съобщи Българска телеграфна агенция.

Безредиците избухнаха в понеделник, когато във Франция се обсъждаше законопроект, който ще даде правото на хиляди френски жители да гласоподават на локалните избори на територията. Движението, което поддържа независимостта на Нова Каледония се притеснява, че тези промени ще отслабят политическото въздействие на представителите на коренното население. Парламентът в Париж одобри промяната с 351 гласа " за " при 153 " срещу ". 

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен през днешния ден заяви, представен от Ройтерс, че един полицейски чиновник е умрял, откакто е бил прострелян. " Нищо, безусловно нищо не оправдава насилието. Общественият ред ще бъде възобновен ", написа министърът в обществената мрежа " Екс ".

Освен това Дарманен сподели пред телевизия Ер Те Ел, че един от смъртните случаи е породен от патрон, който обаче не е бил изстрелян от служител на реда. Точните условия би трябвало да бъдат изяснени, добави Дарманен. Към момента на изявлението му към момента нямаше информация за другите смъртни случаи, отбелязва ДПА. Демонстранти нападат полицейски сектори с брадви и тежки муниции, запалени са доста здания, в това число и учебни заведения, а силите за реда осуетиха проект за бягство от пандиза в столицата Нумеа, описа френският вътрешен министър. 

Вече е въведен комендантски час през нощта и хората са помолени да лимитират придвижването си денем. Освен това са наложени забрани за събирания, за продажбата на алкохол и носенето на оръжие. Летището е затворено. 

Нова Каледония е значима за Франция в геополитически и боен проект. Освен това на архипелага, който е далечен на към 1200 км източно от Австралия, има находища на никел. Територията, чието население възлиза на 270 000 души, получи необятна автономност посредством така наречен Споразумение от Нумеа. 

На всеки от трите референдума за самостоятелност, създадени през 2018, 2020 и 2021 година, жителите на Нова Каледония гласоподаваха да останат част от Франция. Движението за самостоятелност обаче бойкотира последното допитване и разгласи, че няма да признае резултатите. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР