Учени планират да превърнат естествения ни спътник Луната в детектор

...
Учени планират да превърнат естествения ни спътник Луната в детектор
Коментари Харесай

Ще превръщат Луната в детектор за космически лъчи

Учени възнамеряват да трансфорат естествения ни сателит Луната в детектор за галактически лъчи, с цел да уловят и разгадаят изцяло най-високоенергийните частици във Вселената.

Експертите от университета на на Саутхемптън са решени да изпратят до повърхността на Луната радиотелескопа Square Kilometer Array, който по техни думи, в бъдеще ще се трансформира в най-чувствителния и огромен радиотелескоп.

Той ще уловя галактическите лъчи, а детектор за тях ще бъде Луната. Появата на галактически лъчи е изключителна необичайност, като досега те са регистрирани на равнище една парченце на квадратен километър повърхност един път на столетие.

 Млечен Път

Космическите лъчи са най-високоенергийните частици във Вселената, а появяването им е една от най-големите мистерии в астрофизиката. Все още не е открито с акуратност по какъв метод частиците получават голямата си сила и от кое място тъкмо се появяват.

Появата им се записва, когато те се сблъскват с най-горните пластове на земната атмосфера. При сходен конфликт с молекулите на въздуха се образува дъжд от вторични частици с по-слаб подтик.

Джъстин Брей, който е създател на концепцията Луната да се трансформира в детектор на галактически лъчи, счита, че при конфликта с повърхността на спътника могат да зародят слаби и къси импулси на радиолъчение, които да бъдат уловени.

 Космос

Специалистите допускат, че досега е имало хиляди такива конфликти, само че поради огромното разстояние сред Земята и Луната, както и поради неналичието на по-чувствителни телескопи, те не са регистрирани от учените.

Радиотелескопът Square Kilometer Array, който се възнамерява да бъде изпратен на Луната през 2020 година, може да записва конфликтите на галактическите лъчи. Чрез апарата учените се надяват да натрупат повече знания за тях.

Това ще помогне да се сформира най-голямата триизмерна карта на Вселената.

Според прогнозите потреблението на Луната като детектор ще разреши да се записват до 165 конфликти в годината. За същия интервал досега специалистите могат да следят най-вече 15 такива.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР