Учени откриха нов и възобновяем източник на вода на Луната

...
Учени откриха нов и възобновяем източник на вода на Луната
Коментари Харесай

Нов източник на вода е открит в лунни проби

Учени откриха нов и възобновим източник на вода на Луната в проби, взети от китайска задача, съобщи Асошиейтед прес.

Водата е в дребни стъклени перли в лунен грунт, където е имало удари на астероиди. Тези лъскави, многоцветни топченца са открити в проби от Луната, върнати от Китай през 2020 година

Размерите им са с ширината на един до няколко косъма. Съдържанието на вода е единствено дребна част от тях, сподели Хъцзю Хуей от университета в Нанцзин, който взе участие в изследването.

Тъй като има милиарди, в случай че не и трилиони от тези топченца, това може да се равнява на обилни количества вода, само че добивът й би бил сложен, считат експертите.

" Да, ще са нужни доста и доста стъклени мъниста ", споделя Хуей в имейл. " От друга страна, на Луната има доста, доста такива топченца ".
Тези мъниста могат непрестанно да отделят вода с помощта на непрекъснатото бомбардиране от водорода в слънчевия вятър. 

Откритията, оповестени в списанието " Нейчър джиосайънс ", се основават на 32 стъклени мъниста , случайно определени от проби, върнати от лунната задача " Чанъе-5 ".

Предстои да бъдат оценени още проби, изяснява Хуей.

Тези перли са на всички места и са формирани от охлаждането на разтопен материал, изхвърлен от удара на галактически скали. Водата може да бъде извлечена посредством нагряване на топченцата, евентуално посредством бъдещи роботизирани задачи.

Необходими са повече изследвания, с цел да се дефинира дали това може да се реализира. Ако е по този начин, то би трябвало да се откри дали водата е безвредна за приложимост.

Предишни изследвания откриха вода в стъклени мъниста, формирани при лунна вулканична интензивност. Това стана ясно от проби, върнати от американската задача " Аполо " преди повече от половин век. 

НАСА желае да върне свои астронавти на Луната до края на 2025 година Цел е южният полюс на естествения сателит на Земята, където се счита, че се намират кратери, цялостни със замръзнала вода.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР