Удари часът на билките, не ги берете след дъжд. Природната

...
Удари часът на билките, не ги берете след дъжд. Природната
Коментари Харесай

Удари часът на билките, не ги берете след дъжд


Удари часът на билките, не ги берете след дъжд. Природната аптека може да ни спести хапчетата. Пролетта е времето, в което да възстановим по екологичен метод неналичието на витамини
от зимния сезон.
Съчетани с разходка измежду природата, събирането на билки е превъзходен метод на чист въздух да съберем потребни растения, от които да си създадем чайове или сокове, с които да освежим и прочистим тялото си.

Левурдата е по-позната като див чесън
Може да се употребява свежа в салати и супи или да се замрази за зимата. От левурдата може да си извършите и отлично песто със зехтин и смлени орехи.
Маточината е друго многогодишно
тревисто растение, което е необятно публикувано у нас. Расте по сенчести места, край пътища и огради. Има лъскави листенца и присъщ лимонов мирис. Тя укрепва имунната система, усъвършенства апетита и успокоява нервната система. Може да се приема под формата на чай или като добавка в домашната лимонада.
Невенът е доста потребен за
заздравяването и подхранването на кожата. Той има противовъзпалително, противогъбично, жлъчегонно и кръвоспиращо деяние. Освен това подтиква лимфната система и по този метод подкрепя пречистването на тялото. Изсушен, невенът може да се употребява като чай. Когато се приема вътрешно, той подкрепя храносмилането и
черния дроб, както и имунната система.
Копривата е най-разпознаваемата билка, която в множеството случаи берем, с цел да си приготвим вкусна чорба. Най-силният й сезон е рано през пролетта, когато дъждовете и топлото слънце подтикват бързия  напредък. Копривата е
богата на хранителни субстанции.
Тя има общоукрепващо, кръвоспиращо и диуретично деяние. Има данни, които сочат за способността й да понижава равнищата на кръвната захар и да подтиква появяването на кърма при родилките.

Мурсалският чай се смята за едно от най-мощните растения, чиято мощ е най-голяма точно при започване на пролетта. Той е богат на антиоксиданти, има тонизиращо, укрепващо и антианемично деяние. Понижава кръвното налягане и надлежно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Смята се, че мурсалският чай даже предотвратява развиването на
някои типове ракови кафези в организма и защищава от появяването на атеросклероза.
Известен е още като планински, пирински, алиботушки и шарпланински чай. За приготвянето на чая се употребяват задачите цъфтящи стръкове. Най-добре е да го запарите в гореща вода за три минути, като не се предлага подслаждането му със захар, а с лъжичка мед.
Лайката е най-популярното сред всички лечебни растения.
Фармакологични проби потвърждават, че тя работи противовъзпалително, оказва помощ при конвулсии, както и за заздравяването на рани. Има спазмолитично, газогонно деяние. Различни отвари и маски от лайка имат доста удобно влияние върху кожата, като я почиства, избелва и освежава. Ако косата ви е изтощена и слаба, измиването с запарка от лайка ще укрепи и укрепи корените
и ще й придаде размер и искра.
Сега е моментът да си наберете борови връхчета, защото все още са нежни и нежни, заради високото си наличие на етерично масло. Събрани и съхранени вярно, с изключение на етерично масло, боровите връхчета съдържат и доста други извънредно потребни субстанции като алфа-пинен,
β-пинен, β-феландрен и други.
Благодарение на високото наличие на витамин C и антиоксиданти, приемът на билката защищава организма от патогени, бактерии, вируси и свободни радикали. Освен това боровите връхчета оказват помощ на тялото по-лесно да усвои желязото и калция, които, от своя страна, са извънредно значими във връзка с здравината на костите и зъбите.
Те могат също да оказват помощ при редица положения,
като мъчно уриниране, неприятно храносмилане, язва на стомаха, стеснени кръвоносни съдове, камъни в пикочния мехур и бъбреците, ишиас, хемороиди, екземи, ревматизъм, обриви, лишеи и още доста болести, за които ще ви разкажем повече в обособена публикация.
Приемът на борови връхчета под друга форма –
било то смес, гаргара, чай, инхалации или масажи, задейства секрецията на бронхиалната лигавица, като по този метод съумява да потисне възпалителния развой и да облекчи кашлицата.

За да има билки, които да си наберете и идната година, трябва да знаете
някои съществени правила при събирането им:
1. Берете постоянно от чисти места, надалеч от натоварени пътища, фабрики и огромни градове!

2. Уверете се, че вярно сте разпознали растението и не берете негов токсичен или нелечебен двойник!

3. Различните елементи на растенията се събират в избран интервал, по отношение на това по кое време активните/лечебните субстанции са най-наситени в растението: брането на цветове е най-подходящо малко преди края на цъфтежа, когато цветовете са още свежи. По този метод оставяме задоволително време на буболечките да се възползват от цветния прашец. Брането на листа нормално е най-подходящо по време на разцвет, като се изключи маточината, която се бере преди разцвет, само че зависи от билката.

4. Берете не повече от 30% от наличните билки! Важно е да помним, че с изключение на нас, и други животинки разчитат на тези билки за прехраната и убежището си всяка година.

5. Винаги берете с ножица – колкото и да сме деликатни, нежните коренчета на растенията се измъкват доста елементарно и по този метод бързо можем да загубим залежите на билката.

6. Не берете билки след дъжд или рано заран, преди да се е вдигнала утринната роса!

7. Никога не смесвайте разнообразни билки в една кошница или торбичка поради другия интервал на сушене!

8. Важно е билките да бъдат изсушени допустимо най-бързо след брането им. Това става на сенчести и проветриви места.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР