Учени откриха имунна клетка, която унищожава повечето видове рак, съобщиха

...
Учени откриха имунна клетка, която унищожава повечето видове рак, съобщиха
Коментари Харесай

Откриха случайно имунна клетка-убиец на рак

Учени откриха имунна клетка, която унищожава множеството типове рак, оповестиха преди дни осведомителните организации и стотици електронни медии разпространиха новината. Някои специалисти я нарекоха „ повсеместен “ лек против рак. Това е „ Т-клетка “, открита в човешката кръв, която разпознава и убива доста типове рак, като в същото време пренебрегва здравите кафези. 
Изследователи от Университета в Кардиф допускат, че клетката може да бъде употребена за създаване на лекуване против бича на човечеството във всичките му проявления. Т-клетъчните лечения за рак, при които имунните кафези се изолират, отстраняват, модифицират и връщат в кръвта на пациента за търсене и заличаване на ракови кафези, са най-новата парадигма в лекуването на рака. 
Най-широко употребяваният способ сега е прочут като CAR-T и се персонализира за всеки пациент. Въпреки това той е ориентиран единствено към стеснен брой ракови болести и към този момент не е ефикасен при солидни тумори, които съставляват по-голямата част от раковите болести. Но учените са разкрили Т-клетки, оборудвани с нов вид Т-клетъчен рецептор (TCR), който може да прави разлика сред здрави и заболели кафези и да убива единствено раковите. 
Професор Андрю Сюел, водещ създател на проучването от Училището по медицина на Университета в Кардиф, споделя: „ Надяваме се, че този нов TCR може да ни даде друг маршрут за ориентиране и заличаване на необятен набор от ракови болести при всички хора. Сегашните лечения, основани на TCR, могат да се употребяват единствено при малко на брой пациенти с дребен кръг ракови болести. ”
Конвенционалните Т-клетки сканират повърхността на други кафези, с цел да намерят аномалии и да отстраняват раковите кафези, само че пренебрегват кафези, които съдържат единствено „ естествени “ протеини. Сканирането разпознава дребни елементи от клетъчни протеини, които са свързани към молекулите на клетъчната повърхнина, наречени човешки левкоцитен антиген (HLA). Т-клетките „ виждат “ какво се случва вътре в другите кафези посредством сканиране на тяхната повърхнина. 
Но проучването, оповестено в Nature Immunology, разказва неповторим TCR, който може да разпознае доста типове рак посредством една единствена HLA-подобна молекула, наречена MR1. За разлика от HLA, MR1 не варира в човешката популация - което значи, че е извънредно привлекателна нова цел за имунотерапиите. В момента учените опитват, с цел да дефинират точния молекулен механизъм, по който новият TCR прави разлика сред здрави и ракови кафези. Те се надяват да тестват новия метод в имунотерапията върху пациенти към края на годината. 
Професор Авен Галимор, водещ имунолог от Центъра за проучване на рака в Уелс, съобщи: „ Ако тази трансформативна нова находка се задържи, тя ще сложи основата на универсалното лекарство за Т-клетки, смекчаващо големите разноски, свързани с идентифицирането, генерирането и производството на персонализирани Т-клетки. “

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР