Учени откриха, че Слънцето е изживяло около половината от живота

...
Учени откриха, че Слънцето е изживяло около половината от живота
Коментари Харесай

Учени разкриха възрастта на Слънцето и колко още му остава

Учени откриха, че Слънцето е " изживяло " към половината от живота си и благодарение на комплицирани калкулации са разбрали по кое време най-сетне ще изгори.

Слънцето обезпечава светлината денем, топлината през лятото и без него щяхме да се озовем в меко казано неуместна обстановка - тъй че е неприятна вест, че един ден него към този момент няма да го има.

Учените са разкрили, че звездата сега е на " междинна възраст " и ѝ остават единствено пет милиарда години, до момента в който спре да свети дефинитивно, оповестява Daily Star.

Според Паола Теста, един от извънредно интелигентните хора, работещи по плана, тези калкулации могат да бъдат направени с помощта на ново схващане за нуклеарните реакции и синтеза.

Паола споделя: „ Много от напредъка на науката е относително нов, да вземем за пример от предишния век, тъй като голяма част от разбирането по какъв начин работи една звезда идва точно от проучването на нуклеарните реакции и синтеза, правено тогава. Преди 30-те години на предишния век една от главните хрумвания за това по какъв начин работят звездите беше, че силата им идва единствено от гравитационната сила. "

„ Чрез събирането на доста друга информация от доста разнообразни звезди, астрономите и астрофизиците биха могли да изградят модел за развиването на звездите. Това ни дава много тъкмо съмнение за това на какъв брой години е Слънцето. "

Според НАСА, макар че Слънцето е центърът на нашата слънчева система и е от значително значение за нашето оцеляване, то е едвам междинна звезда във връзка с своя размер.

Открити са до 100 пъти по-големи звезди и доста слънчеви системи имат повече от една звезда.

Изучавайки нашето Слънце, учените могат по-добре да научат по какъв начин работят далечните звезди.

Понастоящем Слънцето се намира на към 93 милиона благи от Земята и в случай че към момента е наоколо досега, в който реши да изчезне, това ще направи нашата планета нестабилна – евентуално това ще докара и до нашия край, защото съвсем всичко на планетата зависи от Слънцето, с цел да оцелее.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР