БНБ отваря вратите си днес, какво можем да видимДен на

...
БНБ отваря вратите си днес, какво можем да видимДен на
Коментари Харесай

БНБ отваря вратите си днес, какво можем да видим

БНБ отваря вратите си през днешния ден, какво можем да забележим
Ден на отворените порти в Българската национална банка ще се организира през днешния ден, оповестяват от централната банка на страницата си в интернет. Свободен достъп за жители в централната постройка на институцията ще има за времето от 10:00 до 17:00 часа. Денят на отворените порти през актуалната година ще премине под знака на
145-ата годишнина от основаването на Българска народна банка.
Посетителите ще имат опция да прегледат заседателната зала на Управителния съвет, в която са вземани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети на шефовете, кабинета на шефа, музейната колекция на Българска народна банка, оперативния салон за клиенти, както и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.
Специален акцент тази година е подредената в паричния салон галерия, отдадена на 145 години от основаването на Българска народна банка, нейната история през годините и нейните здания.
На разположение на групите гости ще бъдат чиновници на банката, които ще ги съпровождат и ще ги срещнат с главните функционалности и задания на институцията, изясняват от Българска народна банка.

Българска народна банка е една от най-старите национални институции у нас.
Създадена е на 25 януари 1879 година с одобряването на устава й от съветския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков.
На 4 април 1879 година за ръководещ Българска народна банка е назначен Лудвиг Карбоньор, чиновник от Министерството на финансите на Русия. На 1 юли 1879 година той предава управлението на банката на Георги Желязкович – българин от Свищов, приключил финансовото си обучение в Париж.
Официално Българска народна банка е открита на 23 май 1879 година,
а на 6 юни същата година е осъществена и първата банкова интервенция, при която страната внася 8 687 043 франка, от които 2 000 000 франка са предопределени за капитал на самата Българска народна банка.

С приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 година Българска народна банка става част от Европейската система на централните банки.
На 1 февруари 2024 година 49-ото Народно заседание приема нов Закон за Българска народна банка,
обнародван в „ Държавен вестник “, бр. 13 от 13 февруари 2024 година Предвижда се той да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България. Със закона се обезпечава правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР