Учени от Япония са открили връзка между излагането на радиация

...
Учени от Япония са открили връзка между излагането на радиация
Коментари Харесай

Учени: Дори и минималното излагане на радиация може да повиши риска от диабет

Учени от Япония са разкрили връзка сред излагането на радиация и появяването на диабет - даже при най-малките дози, заяви „ Study Finds ”.

Японският народен институт за сигурност и здраве при работа (ЯНИБЗР) организира проучване на спешни служащи, които са реагирали на радиационната рецесия в електроцентралата " Фукушима ".

Това злополучие беше предизвикано от детонации вследствие на цунами, което удари оборудването през март 2011 година и разпръсна радиоактивни материали в покрайнината.

Проучването разкрива, че 6,5 % от участниците са развили диабет, като при тези, които са били изложени на по-високи равнища на радиация, рискът от развиване на глюкозното заболяване се е нараснал с 47 %.

По-конкретно, при лицата, изложени на 10-19 милисиверта (mSv) - почти 190 рентгенови лъча на гръдния панер - рискът от диабет е нараснал с 33% . Лицата, попадащи в диапазона 20-49 mSv, са изложени на 47% нараснал риск, до момента в който излагането на 5-9 mSv демонстрира шестпроцентно нарастване на риска.

Странно е, че не е открит нараснал риск при изложените на 50 mSv или повече. Изследователите обаче изясняват тази особеност с ограничавания размер на извадката. От 20 000 спешни служащи в централата, изследването на ЯНИБЗР се концентрира върх у 5 326 лица.

" Нашите констатации допускат нараснал риск от диабет измежду спешните служащи в нуклеарната централа от ниски равнища на радиация ", споделя доктор Хуан Ху, водещ създател от института.

" Въпреки че евентуалните механизми остават неразбираеми, отчетите сочат, че радиацията може да повлияе неподходящо на клетките на панкреаса, виновни за производството на инсулин, което може да способства за диабет.

Освен това има връзка сред излагането на радиация и засиленото инфектиране, добре прочут фактор за инсулиновата устойчивост и развиването на диабет ", твърди доктор Хуан Ху.

За да получи информация за своето проучване, екипът се базира на проучване от 2014 година, озаглавено " Епидемиологично изследване на здравните резултати при работещите в спешни обстановки във Фукушима ". Това изследване е имало за цел да дешифрира дълготрайните последствия за здравето на тези служащи от радиацията.

" Продължаващото следене на участниците ще даде още по-ясна визия за риска от диабет при ниски дози радиация ", споделя доктор Ху. " С появяването на повече случаи на диабет в нашата проучвателна група, разширеният ни набор от данни ще разреши по-стабилни разбори, което ще даде опция на откривателите да оценят по-добре връзката сред излагането на радиация и риска от диабет. "

Между март и декември 2011 година радиационното облъчване на тези служащи е проследено благодарение на джобни алармени дозиметри за външно облъчване и броячи за цялото тяло за вътрешно облъчване.

При постоянните здравни прегледи са оценени над 70 индикатора, включващи кръвна захар, биомаркери на възпалението, функционални проби на щитовидната жлеза и други Средната възраст на участниците в това проучване е 46 години.

За съпоставяне, европейците нормално са изложени на приблизително 2,7 mSv фонова радиация годишно, основно заради естествения газ радон в жилищата и галактическите лъчи. За разлика от тях някои поданици на Финландия получават над 7 mSv годишно.

За съпоставяне, една рентгенова фотография на гръдния панер облъчва пациентите с към 0,1 mSv, мамографска фотография - с 0,4 mSv, компютърна томография на гръбначния дирек - с 10 mSv, а Позитронно-Емисионната Томография (ПЕТ скенер -бел.ред.) - с 25 mSv.

" Искрено благодарим на спешните служащи, които се оправиха с случая в атомната електроцентрала Фукушима, както за героичните им старания за минимизиране на рисковете, по този начин и за доброволното им присъединяване в изследването, което способства за разбирането ни на въздействието на радиацията върху здравето и публичната сигурност ", заключават създателите.

Изследването ще бъде показано на тазгодишната годишна среща на Европейската асоциация за проучване на диабета и е оповестено в списание Diabetologia.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР