Всеки един от тях има различно, твърде специфично действие в

...
Всеки един от тях има различно, твърде специфично действие в
Коментари Харесай

Хормоните, които ни правят щастливи

Всеки един от тях има друго, прекомерно характерно деяние в организма. Но всички те ни носят повече наслада в живота, пише . Кои са хормоните на щастието и по какъв начин ни влияят?

Хормоните са биологично дейни субстанции, които се създават в организма от жлезите с вътрешна секреция и характерни кафези, с цел да доближат до целевите си органи посредством кръвоносната система. Там те контролират да вземем за пример енергийния и водния баланс, растежа и репродукцията и други Задачите им са сложни, заради което освен един хормон оказва влияние - то постоянно е резултат от тяхното взаимоотношение.
Организмът отделя и хормони, които ни карат да се усещаме добре, по този начин наречените хормони на щастието – допамин, серотонин, ендорфин, окситоцин, норадреналин и фенетиламин.

Хормонът на мотивацията

Когато реализираме триумф, организмът ни отделя допамин. Това важи както за дълготрайни цели, които сме си сложили и успеем да осъществим, да вземем за пример да вземем шофьорска брошура, по този начин и за краткосрочни, като да вземем за пример да приготвим вкусно ядене. Възможно е даже да съществува самобитен резултат, който ни кара да си слагаме нови цели, с цел да бъдем още веднъж възнаградени с допамин. Ето за какво допаминът е прочут и като хормон на мотивацията.

Сериозни здравословни проблеми обаче могат да зародят, в случай че в кръвта ни има прекомерно малко или прекалено много допамин, написа АРД. Когато той е в остатък, възприемаме света към нас доста интензивно и ставаме по-рискови, което може да докара до психологични болести като неуравновесеност и тревога. От друга страна, в случай че има дефицит на допамин, можем да развием заболяването на Паркинсон. Тези болести могат да бъдат лекувани с лекарства, които контролират допаминовия баланс.

Хормонът на положителното въодушевление

Серотонинът е хормонът, който ни прави уравновесени и щастливи и понижава напрежението, тревогата и експанзията. Затова го назовават още хормон на положителното въодушевление.

Ако желаете да повишите равнищата на серотонин по натурален метод, можете да вземем за пример да спортувате постоянно, за предпочитане навън и на дневна светлина. Слънчевите лъчи също подкрепят отделянето на серотонин. Дори и през облачните дни получаваме малко естествена светлина на открито, която може да увеличи възприятието ни за благоденствие.

Можете също по този начин да се уверите, че получавате задоволително количество от аминокиселината триптофан, защото организмът се нуждае от нея, с цел да създава серотонин. Според Германското сдружение за хранителна медицина и предварителна защита триптофанът може да се откри в ядките и бобовите растения, изключително в кашуто, фъстъците и соята, само че също и в животинските артикули като яйца, сирене, риба и месо.

Ендорфинът като болкоуспокояващо

Ендорфинът е болкоуспокояващо, което организмът освобождава неотложно при пострадване. Това проличава от наименованието " ендогенен " морфин, т.е. подобен, който се създава в организма. От друга страна, той се освобождава и при настъпване на позитивни събития. Тъй като стъпва върху същите рецептори като опиатите, това може да докара до опияняваща еуфория. Нивата на ендорфин се покачват и при спорт, само че също и при смях и рев.
Дълго време на резултата от ендорфина се приписваше и така наречен runner's high - безболезнено и еуфорично положение по време на спортове за устойчивост, което ви кара да забравите усилието от спорта. Оттогава обаче изследванията откриха, че ендоканабиноидите, които са канабиноиди, създавани от самия организъм, са най-малко частично виновни за това положение.

Хормонът на прегръдката

Окситоцин се създава по време на физически контакт, да вземем за пример, когато майките кърмят бебетата си или когато вършим секс. Но даже единствено прегръдката на другар или гушкането с домашни любимци може да докара до повече окситоцин в кръвта.
Освобождаването на хормона има и друга изгода. Ако организмът ни постоянно създава хормони на щастието, вероятността да се появят депресивни настроения също е по-малка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР