Учени от университета Кейо в Япония смятат, че са открили

...
Учени от университета Кейо в Япония смятат, че са открили
Коментари Харесай

Учени със сензационно откритие в Млечния път

Учени от университета Кейо в Япония считат, че са разкрили втората по величина черна дупка в Млечния път, оповестява в. Guardian. Тя се намира покрай центъра на галактиката и е заобиколена от голям облак газ.
Черната дупка е 100 000 пъти по-тежка от Слънцето, само че все пак не попада в критериите за така наречен свръхмасивни черни дупки. Тя е и прекомерно огромна, с цел да се класифицира като дребна черна дупка. Според учените тя съответствува с теоритичната визия за така наречен средномасивни черни дупки, която попълня неяснотата сред свръхмасивните и дребните черни дупки.

Учените за употребявали телескопа Alma в Чили. Те са разкрили, че има огромен облак газ покрай центъра на галактиката, който се " държи необичайно ".
Зони в облака се движат извънредно бързо, което подсказва съществуването на доста солиден обект наоколо. С помощта на компютърни модели е стигнато до заключението, че става дума за междинна по мярка черна дупка. Това се поддържа и от слабите радиосигнали, които са засечени от зоната, а това е типично за черните дупки.

Учените споделят, че това е първото засичане на сходна средномасивна черна дупка в Млечния път. Според техните калкулации в галактиката има към 100 млн. дребни черни дупки. В центъра на Млечния път е свръхмасивната черна дупка Sagittarius A*, която има масата на 400 млн. слънца.

Сега учените ще би трябвало да потвърдят по други способи, че новооткритата черна дупка фактически е сред двете съществени категории. Произходът на средномасивните черни дупки остава неразбираем. Една от теориите е, че те произлизат от сливането на по-малки черни дупки, само че до момента няма действителни данни за това.

Друга доктрина съгласно учените е, че средномасивната черна дупка е излишък от по-малка вселена, която е била погълната от Млечния път. И до момента в който предишното на новооткритата черна дупка е обгърнато в тайнственост, то бъдещето ѝ е много ясно - след време тя ще бъде погълната от Sagittarius A*, което ще направи свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката още по-голяма.

Източник: vesti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР