Учени от Швейцария и Германия са разработили технологията и са

...
Учени от Швейцария и Германия са разработили технологията и са
Коментари Харесай

Учени изобретиха технология за производство на гориво от въздуха

Учени от Швейцария и Германия са създали технологията и са сглобили пилотна апаратура на слънчева сила за произвеждане на гориво от въздуха. Експерименталната система, инсталирана на покрива на института в Цюрих, създава екологично въглеводородно гориво, което може да се употребява от кораби и самолети. Статията за научната разработка е оповестена в сп. Nature, написа РИА Новости.

Изследователи под управлението на Алдо Щайнфелд от Швейцарското висше техническо учебно заведение в Цюрих, сътвориха система, която се състои от три съществени модула: непосредствено хващане на въздух, слънчева редокс апаратура и устройство за превръщане на газ в течност.

Инсталацията трансформира водата и въглеродния диоксид, извлечени от въздуха в примес, която по-нататък се преработва в течни въглеводороди като керосин или метанол. Това синтетично гориво е въглеродно неутрално, защото при горенето му се отделя тъкмо толкоз въглероден диоксид, колкото е бил извлечено от въздуха за неговото произвеждане.

Експерименталната система работи устойчиво при огромно многообразие от метеорологични условия. Схемата е доста елементарна и съгласно основателите й, новата технология може да се трансформира в първообраз на пълностоен промишлен развой.

Проблемът е, че в началните стадии, поради високите капиталови разноски, такова гориво ще бъде по-скъпо от керосина, който цели да размени в бъдеще. Създателите на технологията обаче се надяват, че този проблем може бъде решен. А при необятно потребление на новото гориво в бъдеще, цената на производството му ще намалее.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР