Учени от Шри Ланка откриха начин, с който могат да

...
Учени от Шри Ланка откриха начин, с който могат да
Коментари Харесай

Намалете калориите в ориза с този малък трик

Учени от Шри Ланка откриха метод, с който могат да бъдат понижени одобряваните калории при консумация на ориз. Зърнената просвета е съществена част от менюто на острова, ситуиран в южната чат на индийския субконтинент.

Специалистите са открили, че когато оризът се свари с една чаена лъжица кокосово масло, а по-късно се охлади за дванадесет часа в хладилника, то одобряваните калории от организма ще са в пъти по-малко.

Вестник Дейли телеграф споделя, че с цел да стигнат до тези заключения, учените правили опити с близо 40 типа ориз. Тяхната цел била да се откри по какъв начин може да бъде увеличена резистентната скорбяла в него.

В последна сметка те открили, че най-хубави резултати се получавали, когато оризът е сварен с малко количество кокосово масло. Идеалните ограничения са чаена лъжица масло за половин чаша ориз.

Опитите посочили, че откакто оризът се вари в продължение на най-малко 20 минути, би трябвало да престои в ледник 12 часа. Това води до увеличение на несмилаемата скорбяла до 10 пъти.

 Кокосово масло

Тъй като затлъстяването е възходящ проблем, изключително в доста разрастващи се страни, искахме да намерим решения, които залагат на храната. Открихме, че увеличението на резистентната скорбяла в ориза е нов метод към казуса, изясни доктор Судаир Джеймс от колежа по химически науки в Коломбо.

Учените открили, че вълшебният резултат за по-малко калории се дължи на обстоятелството, че кокосовото масло навлиза в гранулите на скорбялата по време на готвенето и трансформира градежа им, тъй че храносмилателните ензими да не им влияят.

Точно това понижава усвояваните от организма калории. Престоят в хладилника на сварения ориз кара разтворимата част от скорбялата, която се назовава амилоза, да излиза от гранулите по време на желирането.

Така престоят от половин денонощие води до формиране на водородни връзки сред молекулите амилоза отвън зърната и ги трансформира в резистентна скорбяла.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР