Учени от Монголия са изправени пред предизвикателство, което не е

...
Учени от Монголия са изправени пред предизвикателство, което не е
Коментари Харесай

Шок! 200-годишната мумия на монах е жива!

Учени от Монголия са изправени пред предизвикателство, което не е по силите на всеки. Те би трябвало да изследват 200-годишната мумия на духовник, за който будистите считат, че е... жив.

Добре непокътнатото тяло на монаха беше намерено инцидентно предходната седмица в Улан Батор. Увитата в говежди кожи мумия била открита от локален гражданин, само че след това била открадната от различен монголец, който възнамерявал да изтъргува злокобната находка на черния пазар.

Ламата от Улан Батор се намира в поза ваджра лотус, при която лявата ръка е отворена, а дясната - свита, с цел да проповядва судра.

Според будисти тази поза е знак, че ламата не е в действителност мъртъв, а е изпаднал в извънредно дълбока медитация, до която могат да доближат единствено малко на брой, отдадени в античната традиция на будистките лами.

Мнението на специалистите от монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет в Улан Батор се удостоверява и от други специалисти, които считат, че монахът се намира в тудкам.

 Мумия

Под тудкам се схваща положение на дълбока медитация, в него животът и гибелта се преплитат и е невероятно да се дефинира сигурно дали човек в тудкам е жив или мъртъв от биологична позиция.

Ето по какъв начин доктор Бари Кезин, духовник и доктор на Далай Лама, разказва следствията за човек, изпаднал за дълготрайно време в положението тудкам: Когато човек изпадне в тудкам за повече от три седмици, което е извънредно рядко събитие, тялото му се свива последователно. Всичко, което в последна сметка остава от него, са коса, нокти и облекла. Но той може да се трансформира в Буда.

Дали това се е случило и с този духовник е мъчно да се каже. Мумията на будисткия духовник се намира в много положително положение макар възрастта си, която учените дефинират на към 200 г.

Този случай извънредно доста припомня на историята на бурятския лама Доши-Доржо Инигелов, умрял през 1927 г по време на медитация в манастира Улан Уде.

Неговите тленни остатъци бяха ексхумирани през 2002 година Въпреки престоя подземен тялото на Инигелов показвало доста дребни признаци на разложение.

Будиски монаси от манастира, където ламата е живял, настояват, че той не е мъртъв и даже температурата на тялото му се повишава при церемониите в будисткия храм.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР