Учени от Калифорнийския университет в Ървайн (САЩ) откриха, че голям

...
Учени от Калифорнийския университет в Ървайн (САЩ) откриха, че голям
Коментари Харесай

Гъбични дъждове застрашават здравето ни

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн (САЩ) откриха, че огромен брой наночастици, съдържащи се в атмосферния въздух, участващи в образуването на облаци и причиняващи евентуално рискова астма при хората, в действителност са гъбични спори. Това заяви Science Alert.

През 2016 година откривателите взеха проби в Оклахома за един месец благодарение на устройство, което улавя частици с диаметър 20-60 нанометра и по-късно ги слага върху тънка платинена нишка. След изпаряване на молекулите мехлем спектрометър с висока разграничителна дарба проучва получените газове и откри техния химичен състав.

Според учените спорите, които влизат във въздуха, всмукват водата, набъбват и се разпадат на фрагменти с диаметър 30 ​​нанометра, които са доста по-малки от клетките, чийто диаметър доближава хиляда нанометра. Тези частици могат да обхванат доста по-дълбоко в белите дробове. Възможната алергенност на споровите фрагменти изяснява за какво някои хора имат астматични пристъпи по време на дъждове.

Наночастиците могат да играят ролята на ядра, към които се прикрепят водни молекули. По този метод се образуват ледени кристали, които от своя страна образуват облаци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР