Учени от американската космическа агенция НАСА откриха екзопланета с потенциал

...
Учени от американската космическа агенция НАСА откриха екзопланета с потенциал
Коментари Харесай

НАСА откри екзопланета с потенциални условия за живот

Учени от американската галактическа организация НАСА откриха екзопланета с капацитет за атмосфера, богата на водород, както и водна повърхнина, която наподобява на океан, заяви ДПА.
Екзопланетата „ K2-18 b “ е 8,6 пъти по-масивна от Земята. Тя беше изследвана благодарение на галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “.
Наличието на молекули, съдържащи въглерод, метан и въглероден диоксид, е „ завладяващо “ изобретение, защото някои астрономи имат вяра, че тези светове са „ обещаващи среди за търсене на доказателства за живот “, споделиха от НАСА.
„ Нашите констатации акцентират значимостта на разглеждането на разнообразни обитаеми среди в търсенето на живот на други места “, сподели Нику Мадхусудан – астроном от Кеймбриджкия университет и водещ създател на публикацията, в която са изложени констатациите.
Изобилието от метан и въглероден диоксид и дефицитът на амоняк поддържат хипотезата, че може да има воден океан под богатата на водород атмосфера на „ K2-18 b “.
Възможно е и да е била открита молекула, наречена диметил сулфид, само че са нужни повече проучвания, споделиха от НАСА. На Земята диметил сулфид се създава единствено от живи същества, като по-голямата част от молекулата се отделя от фитопланктона в морските среди.
Въпреки че „ K2-18 b “ се намира в обитаемата зона и има наличност на молекули със наличие на въглерод, това не значи безусловно, че може да поддържа живот, прибавиха от НАСА.
Размерът на планетата сочи, че е допустимо да съдържа огромна тога от лед с високо налягане, като планетата Нептун, само че е с по-тънка богата на водород атмосфера и океанска повърхнина. Възможно е също океанът да е прекомерно парещ, с цел да бъде населен или въобще течен.
Учените ще проведат спомагателни проучвания на изискванията на околната среда на „ K2-18 b “.
„ Крайната ни цел е идентифицирането на живот на обитаема екзопланета, което би трансформирало нашето схващане за мястото ни във Вселената “, сподели Мадхусудан. „ Нашите открития са обещаваща стъпка към по-задълбочено схващане на екзопланетите в границите на нашата задача. “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР