Учени, които от години издирват тленните останки на испанския драматург

...
Учени, които от години издирват тленните останки на испанския драматург
Коментари Харесай

Откриха тленните останки на Мигел де Сервантес

Учени, които от години търсят тленните остатъци на испанския драматург и стихотворец Мигел де Сервантес, считат, че най-сетне са постигнали задачата си. Те са разкрили ковчег с кости и букви М.С. в крипта под мадридски манастир, осведоми АП.

Според археолозите буквите са били изписани на капака на ковчега с железни гвоздеи. Пробивът в дългогодишните търсения е пристигнал този уикенд при археологически разкопки в античен манастир край Мадрид.

Дали откритието ще постави завършек на вековната тайнственост къде е заровен великият испански публицист, е още рано да се каже, считат специалистите. Ръководителят на екипа, направил откритието, антропологът Франсиско Ечеберия приканва медиите към нерешителност, защото на мястото, където е открит ковчегът, има остатъци на още най-малко девет тела.

Историческите данни за местонахождението на гроба на бащата на Дон Кихот и Санчо Панса са нищожни. Знае се, че Сервантес е умрял през 1616 година и е заровен в манастира Сан Иделфонсо (Тринитариас) на босите тринитарианки, който се намира в мадридския исторически квартал Барио де лас летрас или Литературния квартал.

По-късно брачната половинка на Сервантес Каталина Саласар е заровена в същия манастир, само че мястото и на нейния гроб е обгърнато в тайнственост.

 Мигел де Сервантес

Преди няколко години взаимен екип от археолози и антрополози взема решение да стартира разкопки в манастира. Повод за решението им е инцидентното изобретение на нерегистрирани и неидентифицирани гробове в криптата на параклиса Тринитариас.

Учените пробили дребна дупка в нишата на стената на криптата и вкарали вътре дребна ендоскопска камера, с която проучили наличието ѝ. Едва по-късно проникнали във вътрешността ѝ.

В неназованата крипта те разкрили въпросния ковчег. В него имало остатъци от тяло на 69-70-годишен мъж с атрофирала лява ръка. Известно е, че приживе Сервантес по време на пердах е бил ранен в лявата ръка.

Предстои да бъдат взети ДНК проби от откритите тленни остатъци, които ще бъдат съпоставени с ДНК проби от останките на сестрата на Сервантес, изяснява експертът по антропология и правосъдна медицина доктор Ечеберия.

Сестрата на великия създател Луиса де Сервантес е умряла през 1623 година и е била заровена в манастира в Алкала де Енарес, който се намира на 30 км от Мадрид.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР