Учени идентифицираха енигматичен вирус, чийто геном изглежда почти изцяло нов

...
Учени идентифицираха енигматичен вирус, чийто геном изглежда почти изцяло нов
Коментари Харесай

Откриха нов мистериозен вирус в Бразилия

Учени идентифицираха мистериозен вирус, чийто геном наподобява съвсем напълно нов за науката. Той е кондензиран с непознати гени, които в никакъв случай до момента не са били документирани при вирусни проучвания, заяви Sciencealert. Така нареченият Yaravirus, кръстен на Yara - или Iara, водната кралица в бразилската митология, беше открит в изкуственото езеро Pampulha в бразилския град Белу Оризонте.

Въпреки че Yaravirus (Yaravirus brasiliensis) не е свръхестествена богиня, вирусът може да се окаже също толкоз мистериозен, колкото е и водната кралица съгласно легендите.

Това е по този начин, тъй като вирусът съставлява „ нова линия амебален вирус с загадъчен генезис и филогения “, изяснява изследователският екип. Двама от старшите членове на този екип - вирусолозите Бернар Ла Скола от университета Екс-Марсилия във Франция, и Джонатас С. Абрахао от Федералния университет в Бразилия в Минас Жерайс - би трябвало да знаят защо приказват.

Преди две години двойката оказа помощ да бъде открит различен нов вирус, обитаващ най-вече водите: Tupanvirus - великански вирус, открит в екстремални водни местообитания.

Гигантските вируси, за разлика от елементарните, се назовават така поради големите си капсиди (протеинови обвивки, които капсулират вириони - вирусните частици).

Тези доста по-големи вирусни форми са открити едвам през този век, само че те не се отличават единствено със своите размери. Те имат и по-сложни геноми, което им дава способността да синтезират протеини и затова да извършват неща като възобновяване и репликация на ДНК, транскрипция и транслация.

Преди откриването им се смяташе, че вирусите не могат да вършат такива неща, като се смятат за относително инертни, неживи същества, способни единствено да заразят своите домакини.

Вече знаем, че вирусите са доста по-сложни, в сравнение с се смяташе в миналото, и през последните години учените разкриха други типове вирусни форми, които по сходен метод провокират нашата визия за това по какъв начин вирусите могат да се популяризират и действат.

Новото изобретение, Yaravirus, не наподобява като великански вирус, защото е формиран от дребни частици с размер 80 nm. Но това, което е видимо, е какъв брой видимо неповторим е неговият геном.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР