Учебният предмет Околен свят, който изучават учениците в първи и

...
Учебният предмет Околен свят, който изучават учениците в първи и
Коментари Харесай

Връщат Родинознание в учебната програма

Учебният предмет " Околен свят ", който учат учениците в първи и втори клас, още веднъж ще се споделя " Родинознание ", както преди години. Това излиза наяве от препоръчани от МОН промени в образователната стратегия по този предмет, за което от Вътрешна македонска революционна организация упорстваха от дълго време. Мотивите им бяха, че настоящето наименование на предмета е неразбираемо и мъчно обяснимо за децата. " Кой свят? Материален, нравствен или виртуален ", питаха те.

В самото заглавие на образователните стратегии за 1-ви и 2-ри клас думите " околен свят " се заменят с думата " родинознание ". Правят се и някои корекции, акцентиращи върху патриотичното образование на подрастващите, предава вестник " Сега ".

В програмата за първи клас да вземем за пример към този момент ще написа, че " водещите хрумвания при опознаването ѝ се свързват с създаване на полезности като родолюбие, почитание към бита, културата и традициите на народа ни, респект към нравствени добродетели и героизма на предците, ценене на разпоредбите ".

В момента в програмата е разказано, че в подтекста на изучаваната тематика се " обезпечават благоприятни условия учениците да употребяват персоналния си опит и да правят лични проучвания; приучават се да схващат и ценят равновесието в природата и обществото, да взимат поради разнообразни гледни точки, да развиват своите цивилен умения ", като отсега нататък се прибавя изразът " с акцент върху родолюбието и националната принадлежност ".

В раздела " Учебно наличие " се вършат допълнения в предстоящите резултати за световните тематики. За световната тематика " Сезони " предстоящият резултат за един първокласник до момента беше да споделя за труда на хората през другите сезони. В бъдеще тази цел ще наподобява по този начин: да " споделя за хубостта на природата и за труда на хората през другите сезони в България ". За да са придобили до дъно основната подготвеност в региона на българския език пък първокласниците обезателно ще би трябвало да могат да рецитират " стихотворения за България ".

При друга основна подготвеност - " Социални и цивилен компетентности " се прибавя нова активност - ученикът ще би трябвало да " споделя гордостта си от триумфите на известни български персони от родния край в региона на науката, културата, спорта, изкуствата ". Досега, с цел да имат това умеене, от първолаците се изискваха 3 неща - да могат да показват персонална позиция и съответно приемане на непознатата позиция, да разясняват в група модели на държание, свързани с изява на взаимопомощ, почитание, приемливост и съпричастност към другите и да рисуват скица с публични и естествени обекти от региона на учебното заведение.

За да може да се каже, че са придобили културна подготвеност и умения за изложение посредством творчество пък, от учениците в първи клас няма да се изисква единствено " наблюдаване в културни институции в родния край " и " разработване на седмичен естествен календар ", само че и да могат да изобразяват " персонални усещания от хубостта на българската природа ".

Промените са сходни и във втори клас. При описанието на програмата се прибавя това, че посредством изучаваното във втори клас образователно наличие по родинознание се " образуват първични показа за България като татковина на всички български жители ", а не просто, че се " обезпечават познавателни и прочувствени предпоставки за пояснение на заобикалящия свят ". Занапред, при осъществяване на просветителния развой ще " се подчертава върху развиването на познавателния капацитет и личността на ученика и върху образуване на схващане за българската национална еднаквост ". " Формиране на възприятие за принадлежност на жанр и “Родина " пък става една от задачите на програмата за второкласниците.

При изучаваните празници и традиции в България от учениците във втори клас ще се желае още веднъж да изброяват българските публични празници - Нова година, 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и 1 ноември, само че към тях се прибавят още Великден, 6 май и Коледа, като с изключение на да описват празници и традиции на другите етнически общности, те ще би трябвало да показват и " български обичаи и традиции, съхранили духа на народа ни ". При дейностите за придобиване на културна подготвеност децата е добавено, че децата могат да събират " фотоси на красиви гледки от България и родния край ".

Новото име на предмета в образователната стратегия евентуално значи, и че учебниците по този предмет би трябвало са да нови и с изменени заглавия. Едва ли в този момент обаче, при почнала към този момент образователна година, ще се печатат нови учебници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР