Участниците в третия панел на конференцията Annual FinTech & InsureTech

...
Участниците в третия панел на конференцията Annual FinTech & InsureTech
Коментари Харесай

Застрахователният сектор изостава в дигитализацията от банковия

Участниците в третия панел на конференцията Annual FinTech & InsureTech Summit дискутираха бъдещето на застрахователите и на фирмите от иншуртех бранша

© Цветелина Белутова Развитието на технологиите трансформира все по-осезаемо заплащанията и банковите услуги. За сметка на това обаче застрахователният бранш изостава доста в това отношение макар все по-агресивните опити за нахлуване в него от страна на софтуерните компании. Причината за това са най-вече регулаторните спънки пред нововъведенията в сферата. Този проблем се оказа и централна тематика за третия панел на проведената от " Капитал " конференция Annual FinTech&InsureTech Summit. Участниците в него се сплотиха към тезата, че съобразените с ползите както на застрахователите, по този начин и на клиентите законодателни промени са пътят към ускоряването на дигитализацията в застрахователния бранш.

Те показаха оповестения от финансовия министър Владислав Горанов по-рано на конференцията " регулаторен пясъчник " - Sofia RegTech Sandbox, като опция за координирането на ползите и концепциите на огромните играчи на пазара. Участници показаха мнение, че платформата може да съставлява самобитен късмет за бранша, който ще подкрепи координацията сред другите играчи на пазара - застрахователни компании, иншуртех стартъпи и застрахователни брокери във връзка с дигитализирането на бизнеса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Все по-дигитални

" Броят на хората, които купуват онлайн застрахователни артикули се усилва, само че към момента е належащо да бъдат направени спомагателни стъпки в разнообразни направления по повод дигитализацията на застраховането като цяло ", разяснява ръководещият шеф на Unicredit Insurance Broker Калин Желев. Той уточни, че фирмите в бранша би трябвало да работят върху решения, които да събират и ръководят данни за държанието на потребителите, с цел да могат да отговорят на желанията на клиентите за по-бързи и цифровизирани услуги.
Главният изпълнителен шеф на ДЗИ Коста Чолаков добави, че упованията на потребителите са за все по-бързи, комфортни и транспарантни услуги в застрахователния бранш. Същевременно в тази нова среда все по-голямо значение придобива и тематиката за киберсигурността и отбраната на данните на потребителите.

Главният изпълнителен шеф на TBI Info Юлиян Маслянков акцентира, че въпреки наклонността за дигитализиране и автоматизиране на процесите в банковия и застрахователния бранш да е налице като цяло, потребителите на застрахователните сдружения въпреки всичко търсят човешкия контакт. " Застрахователните брокери към момента генерират над 50% от премийния доход, който записват застрахователите - чатботовете и всички нововъведения, които желаят да предложат огромните играчи на пазара не могат да изчерпят обстановките, в които потребителите имат потребност от персонализирано решение ", разяснява той.

Според основния изпълнителен шеф на " Сирма бизнес консултинг " Цветомир Досков застрахователните компании не познават задоволително добре клиентите си, изключително когато става въпрос за цифрова еднаквост. Той счита, че заради обстоятелството, че сферата, в която оперират изначално е консервативна, те се плашат и от цифровите канали за продажби. Част от тези терзания произлизат от обстоятелството, че секторът е мощно контролиран, което постоянно не разрешава еластичност при предлагането. Досков акцентира, че в случай че огромните играчи на застрахователния пазар имат желанието и технологията, които да им разрешат да знаят повече за клиентите си, качеството на услугите фрапантно ще се усъвършенства. " В тази връзка капацитет за цифрови или софтуерни услуги има за всички финансови играчи ".

Освен Чолаков, Досков, Маслянков и Желев в панела участваха още Кирил Кирилов от " Алианц България холдинг " и шефът " Продажби " в " Борика " Красимир Георчев. Панелът беше модериран от Калин Радев от Software Group.

Тенденциите в бранша

Седемте представители на бизнеса направиха дълга полемика по отношение на развиването и бъдещето на цифровите услуги в застраховането, трендовете в бранша и къде в него се намира клиентът. Досков изрази мнение, че клиентите държат от ден на ден на скоростта на услугите, като упованията им са играчите в бранша да работят все по-проактивно в това отношение.

Участниците дискутираха и по отношение на бъдещето на фирмите от иншуртех бранша. Те се сплотиха към тезата, че фирмите от този бранш са по-скоро сътрудник в сравнение с опасност за обичайните застрахователи. " Такъв вид конкуренция ни оказва помощ да ставаме по-добри в това, което вършим - от една страна тези компании са ни конкуренция, само че от друга ни стимулират да ускоряваме процесите на цифровизация на нашия бизнес ", разяснява основният изпълнителен шеф на ДЗИ Коста Чолаков.

Кирил Кирилов от " Алианц България холдинг " счита, че тези сдружения се появяват там, където се следи липса на успеваемост. " В международен мащаб при сред 5 и 10% от случаите с вреди става въпрос за застрахователни измами - при такива обстановки иншуртех фирмите се показват добре. Те са ефикасни в промишлености, в които обичайните застрахователи не са ефикасни ", добави Кирилов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР