Когато преди малко повече от година българската компания Payhawk обяви,

...
Когато преди малко повече от година българската компания Payhawk обяви,
Коментари Харесай

Дайте повече време на финансовите директори и растежът ще ви последва

Когато доскоро повече от година българската компания Payhawk разгласи, че публично е еднорог - бизнес диалект, с който се разказват компании, оценени на над 1 милиарда $, това беше като дребен народен празник за бизнеса и изключително за стартъп средите в страната. " Payhawk имат метод, друг от този на останалите компании за ръководство на разноски. Техният фокус е не толкоз върху стартъпи и дребни компании, колкото върху междинни бизнеси ", споделя Дейвид Росскамп, създател и общоприет сътрудник в немския фонд June, огромен вложител в софтуерния бранш.

Когато доскоро повече от година българската компания Payhawk разгласи, че публично е еднорог - бизнес диалект, с който се разказват компании, оценени на над 1 милиарда $, това беше като дребен народен празник за бизнеса и изключително за стартъп средите в страната.

" Payhawk имат метод, друг от този на останалите компании за ръководство на разноски. Техният фокус е не толкоз върху стартъпи и дребни компании, колкото върху междинни бизнеси ", споделя Дейвид Росскамп, създател и общоприет сътрудник в немския фонд June, огромен вложител в софтуерния бранш.

Услугата на Payhawk се предлага на 32 пазара, като една от главните аргументи за триумфа ѝ е, че платформата е основана с мисъл за финансовите екипи и им дава едно сложно решение, което покрива всичките им потребности.

Местният пазар също се оказва забавен за финтех компанията. Портфолиото ѝ от клиенти включва най-голямата транспортна компания в България - Discordia, куриерската Speedy, една от водещите HR компании в страната - HRS, IT компанията AIOPSGROUP, организацията за цифров напредък Verto Digital, както и фонда Eleven Ventures, който също по този начин е и вложител в Payhawk.
Реклама Какво в действителност предлага Payhawk?
Най-общо казано, повече надзор и време за финансовите шефове в бизнеса, през което те могат да мислят за в действителност значимите за тях неща, като да вземем за пример тактиката на компанията.

развива софтуерен артикул за изцяло ръководство на фирмените разноски дружно с.

Решението пести време както на чиновниците, които вършат някакъв тип длъжностен разход, по този начин и на мениджмънта.

Финансовите шефове на холдинги и групи получават опцията да основават напълно персонализирани политики на разнообразни равнища съгласно концепцията им. Като се стартира от съответна карта, през равнище екип и се стигне до групово равнище - обща тактика за бизнес разноските за всички предприятия от групата.
Реклама Как става това
Корпоративните карти - физически и виртуални, и софтуерът на Payhawk разрешават на чиновниците да покриват служебни разноски (не единствено за ) с фирмени карти, а не с персонални средства или пари в брой.

Отчитането на служебните разноски става сега на тяхноизвършване- с мобилното приложение на Payhawk се снима касовата записка , а по-късно технологията за оптично различаване на знаци (OCR) извлича данните от фактурата или касовия бон. Счетоводният екип употребява платформата на Payhawk, с цел да прегледа и утвърди разхода, а по-късно той автоматизирано се изпраща към счетоводната система.

Още при въвеждането на финансовия документ софтуерът разрешава систематизиране на разхода - дали е за превоз, нощувки, маркетинг и така нататък

Продуктът пести часове от въвеждане на служебни разноски на ръка и правене на месечни отчети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР