Почти 1.7 млрд. души по света използват мобилни плащания, като

...
Почти 1.7 млрд. души по света използват мобилни плащания, като
Коментари Харесай

Къде стои България на картата на мобилните плащания?

Почти 1.7 милиарда души по света употребяват мобилни заплащания, като единствено през последните пет години общият брой консуматори се е нараснал с близо 800 млн. Въпреки това проникването на този способ измежду популацията на другите страни е на разнообразни равнища. Най-много се употребява в Тайван и Ирландия, където такива услуги се употребяват от 40% от хората, сочат данните в отчета Digital 2024 Global Overview Report, направен от AltIndex.com.

Тайванците и ирландците употребяват мобилни заплащания (б.а. – заплащания посредством смарт телефон или аксесоар за заплащане, свързани с дебитна карта) повече от американците и британците и два пъти повече от междинното за света, се показва в отчета.

Индустрията на мобилните заплащания претърпя същински взрив около пандемията от COVID-19, а няколко години по-късно тя продължава да процъфтява. През последните пет години услугата е осигурила на стотици милиони хора достъп до електронни преводи, изключително на пазари с незадоволително банкиране в Африка, Азия и Латинска Америка. Но те стават съвременни и измежду механически грамотните консуматори в развитите страни.
Как се възприемат мобилните заплащания по света
С дяловете си от по 40% на водачите Тайван и Ирландия изпреварват съвсем два пъти междинния индикатор за навлизане на мобилните заплащания измежду потребителите в света като цяло (23.7%). В други развити страни като Съединени американски щати и Англия дяловете доближават надлежно 31% и 34% на хората, употребяващи този способ всеки месец.

Германия и Канада също са надалеч под данните за тайванците и ирландците, само че въпреки всичко над междинното за света, надлежно с 29% и 24% от хората, които употребяват мобилни заплащания. Като цяло 26 страни бяха над междинното за света при потреблението на услугата, като половината от тях бяха с развити стопански системи.

Проникването на мобилните заплащания в България доближава до 16.1% от потребителите.

Според Statista Market Insights съвсем една трета от всички цифрови заплащания през предходната година, на стойност 3.26 трилиона $, са пристигнали от мобилни портфейли, а през тази година се чака услугата да има същия пазарен дял. Стойността на преводите в сегмента на мобилните заплащания на ПОС обаче се чака да скочи с 16% на годишна база и да доближи 3.78 трилиона $ през 2024 година

Освен че имат лъвски дял в пейзажа на цифровите заплащания, мобилните портфейли са и способ номер едно за заплащане на пазара на електронна търговия. Статистиката демонстрира, че 49% от всички транзакции в електронната търговия през 2023 година са пристигнали от цифрови портфейли, доста повече, в сравнение с от всяка друга опция за заплащане.

Кредитните и дебитните карти се подреждат на второ място по известност като способ за заплащане с дял от 32%. Следват банковите преводи и наложеният платеж с дялове надлежно 9% и 2%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР