Компаниите в сферата на финтех продължават да са основен фокус

...
Компаниите в сферата на финтех продължават да са основен фокус
Коментари Харесай

Рисковият капитал е влюбен във финтех индустрията

Компаниите в областта на финтех не престават да са главен фокус на фондовете за рисков капитал. Сега ползата е най-вече към по-специализирани стартъпи, тъй като нишите на необанките и портфейлите се пренаселиха. Оценките на финтех фирмите са паднали с към 50-70%, само че следва промяна на корекцията. Компаниите в областта на финтех не престават да са главен фокус на фондовете за рисков капитал. Сега ползата е най-вече към по-специализирани стартъпи, тъй като нишите на необанките и портфейлите се пренаселиха. Оценките на финтех фирмите са паднали с към 50-70%, само че следва промяна на корекцията.
Трудно ще намерите огромен фонд за рисков капитал, без значение по света или в България, който да не се интересува от компании за финансови технологии. Интерес в действителност е слаба дума - през последното десетилетие голям брой фондове сложиха финтех фирмите в самия център на тактиките си и наливаха великодушни вложения при великодушни оценки. Това докара до пренаселване на пазара в някои връзки - да вземем за пример големия брой портфейли, които евентуално ще минат през фаза на консолидация или просто банкрут на доста от тях.

Интересът на рисковия капитал към финтех фирмите към момента е тук, само че е доста по-специализиран. Инвестициите към момента са великодушни, тъй като обещаващите компании имат потребност от обилни финансови запаси, посредством които да навлязат в промишлеността. Оценките, въпреки това, претърпяха трагична промяна, в доста случаи с над 50% надолу. Сега се чака промяна на корекцията, тъй като пазарът смъкна цената на съвсем всички компании с идентична тежест, без да взема поради, че някои просто са по-добри и стойностни от други.
Реклама
Всички тези особености са значими поради двете разнообразни обстановки за фондовете за рисков капитал по света и в България. Докато световно най-важните вести за фондовете са повдигането на лихвените проценти от централните банки - краят на така наречен безвъзмездни пари, в България рисковият капитал е подсилен най-вече с обществени средства, а доста от тях имат малко време, с цел да влагат останалите си пари по мандат. Това не значи, че българските фондове не се интересуват от протичащото се на интернационалните пазари, само че значи, че имат по-малко страхове дали след края на настоящите им мандати ще има още пари за вложение.
Финтехът като цяло е промишленост с огромен пазар, тъй като е основан от предходни играчи като банки и застрахователи. Пазарът към този момент е там, той е голям и това, което финтех фирмите вършат, е да унищожават или усъвършенстват модели Александър Терзийски
сътрудник във фонда NV3
На какво се дължи ползата към финтех
" Финтех към момента е една от вертикалите, които са с най-голям размер на вложения и най-напреднала подготвеност за вдишване на такива ", споделя Александър Терзийски, сътрудник във фонда за рисков капитал NV3 (третия фонд NEVEQ). Според него аргументите за интереса на рисковия капитал към финтеха са няколко. Първият и най-съществен фактор е, че фирмите в бранша автоматизирано се намират в от дълго време основан пазар с големи размери.

" Финтехът като цяло е промишленост с огромен пазар, тъй като е основан от предходни играчи като банки и застрахователи. Пазарът към този момент е там, той е голям и това, което финтех фирмите вършат, е да унищожават или усъвършенстват модели. Те влизат на него доста по-лесно, тъй като просто нападат съществуващи пазари. Никой не основава нещо кой знае какъв брой ново, само че дава новаторско решение на действителен проблем ", споделя Терзийски.

Този пиедестал води до разумната следваща причина - финтех фирмите могат да порастват извънредно бързо, тъй като не им се постанова да основават пазар от нищото. Според Терзийски доста компании порастват даже единствено тъй като общият пазар пораства, т.е. вълната повдига всички лодки. " Предвид точката, в която се намираме, има доста смисъл в наливането на пари във финтех компании ", прибавя той.
Реклама
Друга причина за интереса на фондовете към финтех промишлеността е, че тя е цялостна с положителни създатели и екипи, доста от които идват от обичайния финансов бранш и са видели от близко какво може да се усъвършенства. За фондовете екипите са изключително значима част от решението им дали да влагат в дадена компания, а когато става дума за стартъпи на равнище концепция, екипът е на процедура цялата компания.
Повече експерти, по-малко генералисти
" Възможностите, които съществуваха преди 10 години, и тези в този момент са разнообразни, както и тези след 10 години ще бъдат разнообразни. Преди десетина години да вземем за пример фокусът беше върху потребителски артикули като Revolut, Monzo и Klarna ", споделя Даниел Томов, ръководещ шеф във фонда Eleven. " Сега те пораснаха и нашата теза е, че когато приказваме за финтех, не приказваме за инфраструктура, отворено банкиране, разплащания и портфейли, а си приказваме за така наречен интегрирани финанси. "
Във финтех ще се случи същото, което се случи и преди с други такива талази - да вземем за пример както всички си направиха мобилно приложения, по този начин и в този момент в един миг всяка компания, за която има смисъл, ще има интегрирани финтех решения към себе си Даниел Томов
ръководещ сътрудник в Eleven

Томов дава образец с компанията за онлайн застраховки Boleron, която е и част от портфолиото на Eleven. " Boleron да вземем за пример е интегрирана със системата на застрахователите, т.е. това е технология, която влиза във към този момент съществуваща екосистема, където има живи хора. Финтехът се специализира и отива там, където към този момент има хора ", прибавя Томов.

Тази нова тактика се споделя от от ден на ден фондове по света, не на последно място тъй като доста от финтех фирмите, които получиха обилни вложения, имат дублиращи функционалности - Томов да вземем за пример показва, че нишата на портфейлите и отвореното банкиране е пренаселена и там следва или консолидация, или изгубване на доста от фирмите. Други са случаите на компании, които бързо могат да бъдат изместени от софтуерни колоси с голям брой лоялни консуматори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР