Дигиталният бум пренаписа правилата на бизнеса, а новите технологии преобразяват

...
Дигиталният бум пренаписа правилата на бизнеса, а новите технологии преобразяват
Коментари Харесай

Шеметният ръст на българската ITF: Когато технологиите пресекат финансите

Дигиталният взрив пренаписа разпоредбите на бизнеса, а новите технологии преобразяват цели браншове. С цялостна мощ това важи и за финансите. Финтех бързо трансформира пейзажа на бранша и от ден на ден размива разграничителните граници сред играчите в него. В центъра по-скоро е клиентът, със своите потребности и нов метод на ползване.

Технологичните нововъведения са постлали пътя нагоре и за ITF Group, първата обществено търгувана финтех компания на пазара за напредък BEAM на Българската фондова борса (БФБ), която за следващо тримесечие се похвали със мощни финансови резултати. За първите девет месеца на 2023 година приходите на сдружението са нарастнали с 57% на годишна база до 11.3 млн. лева, а облагата – с 64% до близо 1.8 млн. лв..

В момента растежът на доходи и облага е обвързван с разширението на портфейла ни, само че в това време и с увеличението на нашата успеваемост, която пък е подбудена от автоматизации, които вършим през нашата вътрешно създадена финтех платформа “, разяснява пред Economic.bg Светослав Ангелов, мажоритарен акционер и изпълнителен шеф на ITF Group.

Целта на компанията, занимаваща се с небанково потребителско кредитиране, е да реализира оптимално висока степен на автоматизация, тъй че да редуцира до най-малко времето за кандидатстване и разпределяне на заеми. През третото тримесечие ITF означи и 29% растеж на потребителското кредитиране – нещо, което Светослав Ангелов отдава както на напъните на компанията да усилва пазарния си дял, по този начин и на въздействието на външните фактори, в това число инфлационните процеси.

Работим постоянно в посока оптимизации и това води до спестовност от мащаба. Започваме да ставаме по-ефективни. “

Добрите резултати през актуалната година следват тези от предходната. През 2022 година ITF Group означи растеж на приходите с 75%, а чистата облага скочи близо 5 пъти спрямо 2021 година

Заложили сме си цели през идващите няколко години да създадем най-малко три пъти размерите от 2022 година като доходи. И гоним пет пъти нарастване на облагата “, разяснява Светослав Ангелов.
Кой е Светослав Ангелов, CEO на ITF Group 
Светослав Ангелов е мажоритарен акционер и изпълнителен шеф на финтех компанията, профилирана в небанково потребителско кредитиране ITF Group. Той има бакалавърска степен „ Международен бизнес и финанси “ от European Business School в Лондон и Executive MBA от University of Sheffield. Участвал е в ръководството на компании като „ Рубин “ АД, „ Сръбска Фабрика Стакло “ АД и „ Република Холдинг “ АД. Инвестира и в сдружения в областта на недвижимите парцели, в технологии и развойна активност и в изкуство. 

През февруари 2015 година Светослав Ангелов придобива дял в „ АЙ ТИ ЕФ Груп “ АД и влиза в ръководството на компанията. Впоследствие усилва своя дял, става едноличен притежател на капитала, а след листването на компанията на БФБ към този момент е мажоритарен акционер.
Технологично ДНК
Още от основаването си преди десетилетие компанията взема стратегическото решение да създава вътрешно своята финтех платформа. Описва я като 360-градусова, тъй като обслужва целия развой по кандидатстване и разпределяне на заеми.

Връщайки лентата обратно, главната цел на започващото тогава сдружение е да задържи контрола върху стратегически процеси и да избегне зависимостта от трети страни. „ В избрани стратегически процеси при нас е доста значимо да можем да разчитаме на това, което вършим. Ако разчитаме на външна компания, постоянно има риск тя да не ни даде задоволително добра услуга или във времето тази услуга да се утежни като качество или пък да изчезне. При някои процеси при нас това би било рисково “, разяснява шефът на ITF.

В основата на нашия бизнес е тази разработка и по тази причина се възприемаме като софтуерна компания. “

Светослав Ангелов назовава платформата на компанията „ жив организъм, който непрестанно се развива “. По думите му ITF има проект за внедряване на нововъведения за най-малко 2 – 3 години напред. Зад тях стои вътрешен екип от IT разработчици, който непрекъснато се разраства, а сега съставлява към една пета от всички над 60 чиновници на компанията.
Изкуственият разсъдък и човешкият фактор
Горещата тематика за изкуствения разсъдък е настояща и за ITF. Компанията употребява AI в три съществени посоки: разбор на бази данни; оценка на риска, която е основна за всеки кредитор; и в маркетинга – в търсене на по-ефективни способи на придобиване на нови клиенти.

Към момента към момента няма внедрена услуга, основана на генеративен изкуствен интелект, само че „ преглеждаме опцията AI да бъде употребен за обслужване на клиентите “

Елиминирането на човешкия фактор обаче не е допустимо. От една страна – тъй като персоналната връзка с клиентите носи добавена стойност, а от друга – тъй като кредиторската активност върви ръка за ръка с някои по-строги условия.

Към днешна дата да вземем за пример ITF е постигнала над 60% автоматизирано утвърждение на заеми. Случаите, в които се постанова чиновник да се свърже персонално с клиент, са поради нуждата от спомагателна верификация. Светослав Ангелов дава образец с по-задълбоченото проучване дали човек може да обслужва съответно отговорностите си. Целта на финтеха е делът на автоматизирано утвърждение да нарасне до 80%.
Банки и финтех
Във време, когато към момента над 1.5 милиарда души по света нямат и не употребяват услугите на обичайната банка, смисъла на различните финансови играчи пораства още повече. Погледнато през призмата на България и съответно на ITF, обстановката звучи по този начин:

Поради спецификата на аудиторията и това, че обслужваме друг вид клиенти, ние не се преглеждаме като съперник на банките, по-скоро като компания, която може да има избрани синергии с банките, да работим дружно. “

Финтех фирмите са много по-гъвкави и по-адаптивни, до момента в който обичайните банки са доста по-строго контролирани и понасят по-голяма административна тежест. „ Затова виждам като опция за избран сегмент от артикули или услуги финтех фирмите да са по-бързи в реализацията им. А след това посредством партньорства – банките да могат да се възползват от тази екосистема “, отбелязва Светослав Ангелов.

Убеден е, че банките нямат интерес да задушават финтех играчите, само че пък вкус за придобиване постоянно ще има, изключително когато е налице атрактивен и добре създаден артикул.

По-скоро във времето двете екосистеми ще се научат да работят дружно под някаква форма. “

Относно забавянето на финансирането във финтех промишлеността на фона на международните въздействия на пандемията, военните спорове и инфлацията, Ангелов не мисли, че в дълготраен проект това ще окаже въздействие върху упоритостите за развиване на промишлеността.

„ По-скоро виждам, че финтех промишлеността става все по-интересна и все по-иновативни артикули влизат в нея, в по-голямата си част те са ориентирани към клиента и неговата потребност, като значително вземат решение проблем или улесняват процеси. Финтех промишлеността прави живота на всички ни една концепция по-лесен. Поради тази причина просто ще се развива. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР