Участниците в конфликта в северния регион на Етиопия Тигре се

...
Участниците в конфликта в северния регион на Етиопия Тигре се
Коментари Харесай

Участниците в конфликта в Етиопия се споразумяха да прекратят военните действия

Участниците в спора в северния район на Етиопия Тигре се споразумяха през вчерашния ден да прекратят военните дейности, което е важен дипломатически акт след две години война, в която починаха хиляди хора, който разсели милиони и остави стотици хиляди хора изправени пред апетит, заяви Ройтерс.

Войната, избухнала през ноември 2020 година, опълчи районните сили от Тигре против федералната войска на Етиопия и нейните съдружници, измежду които сили от други райони и от прилежаща Еритрея.

Посредникът от Африканския съюз (АС) Олусегун Обасанджо, приветствайки през днешния ден делегати от държавното управление и силите на Тигре на подписването на  съглашението в южноафриканската столица Претория, съобщи, че съглашението ще разреши възобновяване на филантропични доставки за Тигре.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приветства съглашението като " мечтана първа стъпка " и изрази вяра то " да донесе известно утешение на цивилните " в региона на спора.

Съединените щати също показаха утвърждението си. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс дефинира съглашението като значима крачка към мира и добави, че Вашингтон ще продължи да работи за постигането на тази цел.

Мирните договаряния започнаха публично в Претория на 25 октомври.

Обасанджо, някогашен нигерийски президент, който управлява посредническия екип на Апелативен съд, съобщи, че осъществяването на съглашението ще бъде следено и следено от екип на Апелативен съд от високопоставени лица. Той похвали постигнатото като африканско решение на африкански проблем.

Представителят на етиопското държавно управление Редван Хюсиен, който е консултант по националната сигурност на премиера Абий Ахмед (на снимката), съобщи, че всички страни би трябвало да бъдат правилни на буквата и духа на съглашението.

В отговор делегатът от Тигре Гетачу Реда, представител на на районните управляващи, приказва за огромния брой жертви и опустошения в района и съобщи, че се надява и двете страни в спора да спазят уговорките си.

Конфликтът на моменти се разпространяваше отвън Тигре и преливаше в прилежащите райони Амхара и Афар.

Нито Еритрея, нито районните сили, съюзени с етиопската войска, взеха присъединяване в договарянията в Южна Африка и не беше ясно дали те ще съблюдават постигнатото там съглашение.

Войната е резултат от пагубното раздробяване на връзките сред Народния фронт за избавление на Тигре (ВФОТ), партизанска организация, която доминираше в Етиопия в продължение на 27 години, и Абий Ахмед, който в миналото е бил част от ръководещата коалиция, само че чието назначение през 2018 година постави завършек на преобладаващата позиция на НФОТ.

Ескалиращото напрежение през 2018-2020 година, в това число по отношение на мирното съглашение на Абий със върлия зложелател на НФОТ - Еритрея, и решението на НФОТ да му се опълчи, като организира районни избори в Тигре, които той отсрочи за цялата страна, тласна враждуващите страни към война.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР