Проучване за оценка на въздействието върху околната среда на мината

...
Проучване за оценка на въздействието върху околната среда на мината
Коментари Харесай

Притеснения в Босилеградско, че мината в с. Караманица може да възобнови рудодобива

Проучване за оценка на въздействието върху околната среда на мината в с. Караманица, поръчано от компанията, стопанисваща рудника, породи нови терзания измежду хората в региона на Босилеград, че рудодобивът може да бъде възобновен след година мъртвило. Местните поданици се притесняват, че вероятно възобновяване на работата на мината може да има тежки екологични последици за Босилеград и района.

„ Босил-метал ” ДОО, която стопанисва мината, е упълномощила на Минно-геоложкия факултет на Белградския университет да създаде „ Проучване за оценка на въздействието върху околната среда на план за употреба на руди от олово, цинк и мед в находищата „ Подвирове “ и „ Поповица “ в региона на село Караманица край Босилеград “. Проучването е приключено през февруари тази година и оценката е показана в документ с размер от 523 страници. 

Министерство на околната среда и водите на Република България осведоми на 15 май за получено в сходство с наредбите на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Конвенцията ESPOO) писмо с изх. № 0004878622023/24.04.2024 година на Министерството за отбрана на околната среда на Република Сърбия и обезпечи публичен достъп до доклада за оценка на въздействието върху околната среда за проекта за „ Експлоатация на руди от олово, цинк и мед от находищата „ Подвирови “ и „ Поповица “ в региона на Караманица край Босилеград, с възложител „ Босил-метал “ – Босилеград, Република Сърбия. Крайният период за изложение на мнения по упоменатата оценка от заинтригувани лица е 10 юни 2024 година

Местни поданици и екоактивисти сигнализират, че отпадъчните води от рудодобива отлежават за малко във водоемите на каскадните ВЕЦ-ове, преди да поемат по течението на река Драговищица към Струма и Егейско море.

Мината се намира на километри от границата с България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР