Участниците в делегацията на Европейския парламент, която ще посети тази

...
Участниците в делегацията на Европейския парламент, която ще посети тази
Коментари Харесай

Евродепутати искат охрана за посещението си в Малта

Участниците в делегацията на Европейския парламент, която ще посети тази седмица Малта, с цел да изследва обвиняванията в корупция по високите етажи на властта, желаеха да им бъде обезпечена защита и обявиха, че някои депутати са получили смъртни закани, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

След убийството на проверяваща журналистка в Малта Европарламентът одобри резолюция, с която изрази терзания за демокрацията и върховенството на закона в най-малката страна от Европейски Съюз.

В писмо до ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, до което " Ройтерс " получи достъп, водачът на Европейската национална партия Манфред Вебер го приканва да подсети на малтийските управляващи за задължението им да пазят делегацията и да разрешат на членовете й да извършват отговорностите си, без да се опасяват.

Резкият звук на писмото акцентира какъв брой мощни усеща провокират в Брюксел последните събития в Малта. То отразява и апела на Таяни към полското държавно управление да подсигурява сигурността на евродепутатите след митинг на полски крайнодесни поради резолюция на Европарламента за положението на демокрацията в Полша, отбелязва " Ройтерс ".

Левоцентристкият министър председател на Малта Джоузеф Мускат съобщи, че Малта не толерира престъпността и даде обещание правораздаване за убитата журналистка, отправила обвинявания в корупция против него и членове на главната опозиционна партия.

В писмото на Вебер, съдружник на немския канцлер Ангела Меркел, се споделя, че има съществени опасения за независимостта на малтийската полиция. Той прибавя, че евродепутати са били заплашвани с ликвидиране след изявление в отбрана на върховенството на закона в Малта.

Сред участниците в делегацията е и малтийският евродепутат Роберта Мецола. След като се е изказала по този въпрос, в обществените медии са й били отправени закани за ликвидиране.

Говорител на малтийското държавно управление увери " Ройтерс ", че " както и при предходни визити, Малта ще окаже най-хубавото допустимо гостолюбие на делегацията на Европарламента ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР