У нас всички знаят, че за всяка болежка има цяр.

...
У нас всички знаят, че за всяка болежка има цяр.
Коментари Харесай

Храни за всеки ден, с които да се борите с вирусите и настинките

У нас всички знаят, че за всяка болка има лек. Ако ви втриса, чувствате се отпаднали, боли ви тялото и усещате, че настинката и вирусите ви атакуват, то на помощ идва или няколко скилидки чесън, или домашна ракия, с които нашенецът лекува всичко.

В случай че тези могъщи антигрип лекове не оказват помощ до дъно, може да си помогнете отново сами, като сгреете тялото си с тези артикули. Ежедневно включвайте в менюто си тези храни, които борят вируси. Вижте потребните свойства на чесъна, киселото мляко и овесената каша, която даже да се изненадвате, оказва помощ доста против зимните вируси.

Пилешка чорба

Съставките в нея потвърдено съумяват да преборят вирусните инфекции. Също по този начин тя ще ви загрее, ще помогне да се отпуши носа и да дишате по-свободно. Супите са изключително подобаващи при настинки, тъй като са елементарно смилаеми и успокояват стомаха. Също по този начин те са течни, което ще помогне на обезводненото от заболяването тяло да се възвърне по-бързо.

Чесън

Той има противомикробно деяние, което ще подтиква имунната система да пребори инфекцията. Храненето с ястия, в които има чесън, може да бъде и като щит против вируси и настинки.

Храни, които са богати на витамин C

 Витамин C бори настинките и грипа Снимка: 1

Много от плодовете и зеленчуците, които съдържат в обилие този витамин, също по този начин са богати и на флавоноиди. Те, от своя страна, предотвратяват развиването на респираторни болести на горните дихателни пътища.

Най-много витамин C има в: люти чушки и сладки пиперки, портокали и портокалов сок, грейпфрут, киви. Най-много флавоноиди има в лимона и всички цитруси, червени боровинки, грозде, сурови броколи.

Джинджифил

Особено подобаващ за настинки и грип е чаят, който може да си приготвите от мед, джинджифил, лимон и несъмнено - гореща вода. Също по този начин джинджифилът понижава равнищата на кръвната захар. Той оказва помощ и на храносмилателната система и успокоява проблеми със стомаха при грип. Може да го добавяте към разнообразни ястия като супи, питателни яхнии и къри.

Зеленолистни зеленчуци

Спанак, зеле, кейл, брюкселско зеле, марули. Те съдържат доста фибри, които са положителни за преправянето на храната от тялото. Също по този начин в тях има витамин C, желязо и фолиева киселина. Затова те имат основна роля за построяването на мощен имунитет. Зеленолистните имат и антибактериално и противовъзпалително деяние, което ги прави доста подобаващи за консумация при грип и настинки.

Овесена каша

 Овесена каша против грип Снимка: Митко Джорджев

Тя е лесна за подготвяне, също е богата на фибри и е много хранителна. В овеса има и пробиотици, които ще подхранят положителните бактерии в тялото ви. Към нея може да добавите някои от плодовете, които са богати на витамин C, или пък банан.

Кисело мляко

Живите бактерии в него са камшик за бактериите, които провокират грипните положения. То е богато и на протеини. Също по този начин яжте доста ферментирали храни, които са богати на пробиотици – кисело зеле, туршии, кимчи, комбуча.

Течности

Хидратацията на организма е от основно значение в борбата против настинки и грип. Пийте повече вода, тъй като тя ще помогне на бъбреците ви да изхвърлят токсините от тялото и по този начин ще се възстановите по-бързо. Кокосовата вода пък е богата на електролити, които организмът ни губи при потене, повръщане и разстройство. Билковите чайове също ще ви оказват помощ доста както в хидратирането, по този начин и против бацилите.

 Чай против простуда и грип

Храните и напитките, които не трябва да приемате, до момента в който сте заболели

На първо място, е алкохолът – той дехидратира организма и понижава действието на имунната система.

Не яжте храни, които са прекомерно сладки или солени – първите усилват възпаленията, а соленото ще изсмуче влагата от тялото ви. Мазното пък ще забави храносмилането. Избягвайте и прясното мляко поради лактозата в него, която образува слуз в организма. Препечен самун, крекери и сухари също не трябва да се ядат, тъй като те в допълнение ще раздразнят възпаленото гърло.

Вижте всички наши предписания за здраве и предписания при грип.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР