Тютюнопушенето отнемат живота на над 8 млн. души годишно. Около

...
Тютюнопушенето отнемат живота на над 8 млн. души годишно. Около
Коментари Харесай

„Реши и се откажи!”: Тютюневите изделия убиват над 8 млн. души годишно

Тютюнопушенето лишават живота на над 8 млн. души годишно. Около 7 от всеки 10 случая на рак на белите дробове са в резултат на приложимост на тютюневи произведения.

Пред камерата на bTV пулмологът доктор Александър Симидчиев прикани в утрешния 31 май, когато се отбелязва Световният ден без тютюнопушене, да оставим цигарите.

„ В условия на ковид пушенето вреди по няколко разнообразни метода: хората по-често се заразяват, тъй като, с цел да пушат, хората би трябвало да смъкват маската си и да пипат цигарата с ръка. На второ място, пушачите боледуват по-често, тъй като тютюневият пушек поврежда защитните сили на дихателната система”, уточни Симидчиев.

Здравните управляващи регистрират, че с изключение на рак, използването на тютюневи произведения нанася вреди на сърцето и кръвообращението, увеличавайки риска от коронарна болест, сърдечен удар, инфаркт и инсулт.

„ Когато човек е увредил кръвоносните си съдове авансово с тютюневия пушек, по-късно увреждането се усилва и от вируса. Такива хора доста по-често стигат до болница, а в някои случаи и до смъртен изход”, означи още пулмологът.

На джазфест в Южния парк столичани се сплотиха към идеята „ България без дим”. През тази година мотото на Световната здравна организация (СЗО) против тютюнопушенето приканва: „ Реши и се откажи!” (Commit to Quit).

„ СЗО е насочила целия си капацитет в страната с всички сили да се опълчва на тютюневата индустрия”, съобщи българският представител на СЗО, доцент доктор. Михаил Околийски. Той добави, че едно от най-важните решения в битката против тютюневия пушек е обвързвано с предварителната защита.

„ На първо място това е да ограничим със законови стъпки дейностите на тази промишленост, която се пробва с много хитри способи да се свърже с мозъците на младежите, тъй че те да пропушат. Алтернативата с нагреваемите произведения не е никаква опция – тя е продължение на тази зависимост”, акцентира доцент Околийски.

По данни на Министерството на здравеопазването някои от изгодите, свързани с отвод от тютюнопушене, са следните:
В рамките на 20 минути сърдечната периодичност и кръвното налягане спадат;След 12 часа равнището на въглероден оксид в кръвта пада до нормалното;След 2-12 седмици, кръвообращението и белодробната функционалност се подобряват;След 1-9 месеца кашлицата и задухът намаляват;След 1 година рискът от коронарна болест на сърцето намалява;След 5 години понижава риска от инсулт;След 10 години понижава риска от развиване на рак.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР