Тя нарече войната в Украйна огромна трагедия“, а руската агресия

...
Тя нарече войната в Украйна огромна трагедия“, а руската агресия
Коментари Харесай

Меркел за политиката си към Русия: “Не смятам, че трябва да се извинявам“


Тя назова войната в Украйна „ голяма покруса “, а съветската експанзия – „ брутална “: някогашната немска канцлерка Ангела Меркел наруши мълчанието си. Видяхме я обаче в необикновена за нея светлина – заела отбранителна позиция.

Беше 16 години отпред на Германия: някогашната канцлерка Ангела Меркел

Ангела Меркел се завърна. Макар и не на огромната дипломатическа сцена, а в една театрална зала в Берлин, където се появява пред публика за пръв път съвсем шест месеца след края на канцлерския си мандат. За нея не е мъчно да огледа обратно към ръководството си, и най-много към частта от него, чието отражение върху настоящата обстановка е явно.

Сърцето ѝ постоянно е биело за Украйна

Меркел приказва за " голямата покруса ” на войната в Украйна и още веднъж жигосва " бруталната ” съветска инвазия, за която " няма никакво опрощение ”. Споделя също, че по време на договаряния в предишното сърцето ѝ " постоянно е биело за Украйна ”.
Редакцията предлага
След началото на партийни врагове на Меркел, като да вземем за пример новият водач на ХДС Фридрих Мерц, разкритикуваха остро немската външна политика през последните 20 години. Бившата канцлерка обаче дълго време мълча оглушително за тези обвинявания. В качеството си на държавен началник точно тя е разговаряла най-много с Владимир Путин – по-често от всеки различен западен началник, само че в никакъв случай не е признавала, че има специфична връзка с Кремъл. " Не знам, към този момент имам естествена телефонна връзка с него ", пошегува се един път тя.

Отбранителна позиция: " Предотвратихме по-лошо "

Меркел не приказва за или Украйна. Точно противоположното: заела отбранителна позиция, тя наподобява много уверена и упорства, че всичко би трябвало да се преглежда в подтекста на тогавашните събития. Решенията, взети в предишното, са предотвратили по-лошо – без значение дали приказваме за отказаното участие на Украйна в НАТО или за договореностите от Минск, прецизира някогашната канцлерка. 

В ретроспекция: Меркел се управлява от правилото, че политиката e проекция на вероятното.  " Опитах да работя в посока, която да ни разреши да предотвратим бедствието. А дипломацията не е неверна, в случай че тя не сполучи. Не считам, че би трябвало да кажа: това и това е било неточност, нито пък че би трябвало да се оправдавам ”.

В същото време Меркел можеше да се вслуша още преди години в това, което през днешния ден наподобява явно:. Веднъж някогашната канцлерка показа, че Путин ѝ е повтарял едно изречение още веднъж и още веднъж: че най-лошото събитие през 20-ти век за него е разпадането на Съветския съюз. Всички, включително германската канцлерка, подценяваха какъв брой съществено Путин е мислел това, което изрече предишното лято: че някогашните руски републики фактически принадлежат на Русия.

Русия  винаги е била постоянен енергиен снабдител

, не беше разисквана в детайлности. " Не съм вярвала, че Путин може да бъде изменен чрез търговията ”, споделя някогашната канцлерка. Въпреки това тя постоянно е считала, че комерсиалните връзки сред съседски страни са потребни.

Още през 2007 година на Мюнхенската конференция по сигурността Путин изнесе гневна тирада, в която съобщи, че Русия още веднъж ще стане международна мощ. Тогава съветският държавен глава упрекна НАТО, че заплашва Москва.

Август 2018: Меркел и Путин в двореца Мезеберг, Германия

Днес политологът Карло Масала споделя, че всички, включително немското държавно управление, са пренебрегнали подстрекателската тирада на Путин, макар че той ясно е декларирал, че от този миг нататък няма да поддържа повече връзки на съдействие: Западът ще бъде антагонистът. " Всички седяха там. Всички бяха шокирани. Три дни по-късно: всичко си продължи както досега ", споделя Масала.

Никой не си направи верните стратегически заключения. Дори канцлерката, която имаше различен приоритет:. Меркел още веднъж и още веднъж наблягаше това, което към този момент беше споделил някогашният канцлер Шрьодер: през последните десетилетия Русия постоянно е била постоянен снабдител на сила, даже по време на Студената война.

Меркел още веднъж е тук

Дългите овации в края на проявата в Берлин обаче няма да убедят критиците на Меркел в правотата на нейната политиката към Русия. Едно нещо обаче е ясно - Меркел още веднъж е тук и няма желание да оставя единствено на другите да интерпретират политическото ѝ завещание.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР