Тя е муза, момиче, колежка, домакиня, фея, дяволица, мама, съпруга,

...
Тя е муза, момиче, колежка, домакиня, фея, дяволица, мама, съпруга,
Коментари Харесай

Честит 8-ми март, момичета!

Тя е муза, момиче, колежка, стопанка, самодива, дяволица, мама, брачна половинка, другарка. Тя е по-хубавата половина от човечеството, тя (аз,ти) има право на целогодишно внимание и ухажване! На нея са отдадени стихове и романи, картини и скулптурни шедьоври. За нея са се водили борби. И тя е водила такива. И води – за децата си, за правото на глътка въздух.

Самият празник води началото си от 1857 година. Тогава за първи път нюйоркските шивачки и текстилни работнички се опълчват против неприятните условия на труд и ниските заплати. В тези времена това било съвсем неприемливо и полицията небрежно ги разпръснала. Две години по-късно на същата дата те основават първия женски профсъюз. Макар, честването на деня на дамата през годините да замира, след 1960 година със зараждащия се феминизъм 8ми март се трансформира в истиснки празник на дамата.

Днес сме пред прага на един нов - 8 ми март. Същият от преди 153 години на американските шивачки. Искаме да крещим, че се нуждаем от гаранция за работата си, че не желаеме да работим изключително, че се опасяваме за здравето на децата си и спокойствието на родителите си. Че опазването на здравето ни не включва качествено следене на бременност без доплащане, че на работа ни желаят да сме до 25 годишни, с 3 висши образования и 50 годишен стаж, 5 езика. И имаме право! Но в делничния проливен дъжд от задължения и равноправност, нямаме ли право най-малко в този ден да се отдадем само и единствено на чувството да бъдем Жена!?

Да честваме ли 8-ми март? Момичета, това е въпрос на персонален избор и верую. Дали с усмивка ще отвърнете на поздрава „ Честит празник ” или с скука ще процедите през зъби „ Мм, сходно ” – отново имате право. Нали и първоизточника е точно правото на дамата!

Един политик се изрече в ефир че „ дамите, понесли на нежните си рамене битието на актуалното общество са основани, с цел да красят живота ни ”. (Или там нещо от този род). Света Дево! Ама аз това ли върша? Родена съм с цел да украсявам нечий живот? Мисля, че всеки човек, роден от майчица има своята дарба да краси деня си – с усмивка, с въодушевление, с доброта и състрадателност и знам ли още с какво – самичък да се досети и да стартира да си краси обкръжението. Много ще се развеселявам в случай че ми подарят цвете. Честно! Но не държа да е на 8 март. Нека да е, да речем на 9-ти. Или след месец – в ден хикс – ей по този начин – непринудено, за положително утро, за ухилен ден. Нека е ухилен празника ви, девойки! Заслужавате да сте специфични.

Честит празник!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР