Твърдолинейните френски синдикалисти планират днес за първи път да демонстрират

...
Твърдолинейните френски синдикалисти планират днес за първи път да демонстрират
Коментари Харесай

Френски синдикати протестират срещу трудовата реформа на Макрон

Твърдолинейните френски синдикалисти възнамеряват през днешния ден за първи път да показват силата си против проектите на президента Еманюел Макрон за по-гъвкаво трудово законодателство.

Вторият по величина френски профсъюз - Общата конфедерация на труда прикани членовете си към еднодневна стачка и възнамерява митинги в цялата страна.

Държавната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) заяви, че чака да се движат едвам половината или най-вече две трети от районните влакове (RER) в предградията на Париж. Влаковете на дълги дистанции и столичното метро се чака да работят обикновено.

Премиерът Едуар Филип показа на 31 август детайлности от плануваната трудова промяна, които разочароваха профсъюзите, само че бяха посрещнати благосклонно от организацията на работодателите МЕДЕФ (MEDEF).

Реформите, които съгласно Макрон са нужни, с цел да получи бизнесът по-гъвкави условия и убеденост и да сътвори работни места, разрешават повече от изискванията на труд да бъдат договаряни на равнище обособени компании вместо за задачите браншове. Предвижда се също най-малките компании да договарят директно със чиновниците си или с определени от тях представители вместо със синдикатите. Новото законодателство се чака да бъде признато на 22 септември.

Генералният секретар на Общата конфедерация на труда Филип Мартинес дефинира промените като " обществен прелом ", само че в интерес на Макрон е разцеплението измежду трите водещи френски синдиката по този въпрос, добавя Ройтерс.

Френските държавни управления от десетилетия се пробват да реформират трудовия кодекс, обхващащ 3000 страници, само че в последна сметка проектите им се разводняват под натиска на улични митинги.

Най-големият профсъюз - умереният Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), дефинира законопроектите на Макрон като " надълбоко отчаяние ", само че съобщи, че няма да се причисли към митингите на Общата конфедерация на труда. Подобна е и позицията на по-малкия синдикат " Форс увиер ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР