Твърдението, че фермерите тъпчат“ животните с лекарства за всеки случай“

...
Твърдението, че фермерите тъпчат“ животните с лекарства за всеки случай“
Коментари Харесай

От Агенцията по храните разкриха истината за "гадостите", с които е натъпкано българското месо

Твърдението, че фермерите „ тъпчат “ животните с медикаменти „ за всеки случай “ е погрешно. Това оповестиха от Агенцията по сигурността на храните по отношение на данните в годишния отчет на Европейската организация по медикаментите, съгласно които фермите в България се оказват измежду злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място измежду обхванатите в изследването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат приблизително по 121 мг антибиотик, до момента в който при отличниците стойностите са надалеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата вест е, че у нас използването на медикаментите заплашително пораства - от 92 мг през 2011 година и 116 мг през 2013 година до рекордните 121 мг, представени в отчета.

В тази връзка от Агенцията по храните показват, че от 2006 година у нас е в действие възбрана за потреблението на антибиотиците като растежни стимулатори и се съблюдава законовата наредба за нулева приемливост за наличие на антибиотици в стандартните фуражи. За да бъде създаден един медикаментозен фураж би трябвало да има издадена рецепта от ветеринарен доктор, сочат от организацията.

Интерпретацията за „ скок “ в използването на антимикробни средства при животните в България е неточна, защото се основава на непълни данни за 2014 година, допълват от Агенцията по храните. Поводът за изказването е акция на Асоциация " Активни консуматори " и изказванията на нейния ръководител Богомил Николов пред медиите, че фермерите у нас използват антибиотици " безотговорно и излишно ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР