Твърде вероятно е никога да не намерим отговор на въпроса

...
Твърде вероятно е никога да не намерим отговор на въпроса
Коментари Харесай

Смъртта на Черния монах - Распутин

Твърде евентуално е в никакъв случай да не намерим отговор на въпроса по какъв начин един елементарен селяндур без родословие, без връзки в двора и даже без обучение за малко се трансформира в един от най-влиятелните хора в Руската империя.

Распутин е една от най-противоречивите персони в съветската история. Ненавиждан от масите и Руската православна църка, само че признат като безценен другар и изповедник от съветското императорско семейство, животът на Распутин прилича баснословен роман.

 Кръст

Смъртта му също прилича роман, само че отблъскващ. Всъщност похищенията против живота на „ черният духовник “ са две. Първото нападение против него е направено през 1914 година в село Покровское. Извършителят на нападението е селянката Хиония Гусева. Гусева е била член на женска фракция, която е била основана с единствената цел да донесе крах на „ Сатаната Распутин “.

Научил за подготвяно против него нападение Распутин взема решение да се укрие при родственици в дребното селце Покровское, до момента в който задълбочаващия си спор сред него и духовниците от Руската православна черква се поуталожи.

Почти по едно и също време с него пристигнала и покаялата се продажница Хиония Гусева. Окрилена от обещанието на монасите, че с убийството на Сатаната Распутин ще изкупи вечно страшните си грехове, Гусева навлякла просешки парцали и зачакала благоприятен случай.

 Убийства

И го дочакала. На 28 юни 1914 година, часове откакто в Сараево е погубен престолонаследникът на Австро-Унгарската империя Франц Фердинанд и брачната половинка му, на улицата е атакуван и Григорий Ефремович Распутин. Бившата продажница съумява да се приближи до лудия духовник и да забие надълбоко в корема му ножа, който толкоз дълго носи.

Кръв и черва се разпиляват на улицата. Распутин се добира до дома си, където изпада в безсъзнание в локва от личната си кръв. Въпреки превръзките лекарите подвигат безпомощно плещи – раната е прекомерно тежка. По неотложност от Тюмен идва основния доктор на болничното заведение, който го оперира безусловно на кухненската маса.

 Севрна река

Светът се тресе от първите детонации на избухналата Първа международна война, а императрицата е загрижена само и единствено за здравето на един недодялан селяндур с неприятна известност на самозванец, апаш и сводник. Нито тежката рана, нито интервенцията в нестерилна конюнктура, нито даже траялото 10 часа пътешестване до болничното заведение в Тюмен са в положение да убият монаха.

След близо триседмична кома и изтощителна битка с тежка зараза, Распутин стартира бавното си възобновяване. След два месеца дефинитивно възобновен монаха напуща тюменската болница и още веднъж се гмурва в нощния живот на Санкт Петербург, който още не е усетил следствията от интернационалния спор.

Две години след нападение в Покровское Распутин е огрян от признание и прави предсказване за личната си гибел. В началото на 1916 година лудият духовник се обръща към император Николай II с думите:

 Распутин

" Аз усещам, че ще си отида от живота до 1 януари. Царю на съветската земя, в случай че чуеш камбанен звън, който ще ти заяви, че Григорий е погубен, знай, че един от твоите е подготвил моята гибел и никой от вас, никое от твоите деца няма да живее повече от две години. Царю съветски, ти ще бъдеш погубен от съветския народ, а самият народ ще бъде прокълнат и ще стане оръдие на дявола. "

Прокобата се сбъдва до последната дума. В средата на декември 1916 година Распутин отива в „ Моника Палас “ по покана на няколко царедворци, измежду които и Феликс Юсупов. Любимецът на кралицата е поканен на чай и сладки – с цианкалий. Заговорниците са отровили храната и напитките с отрова, задоволителна до убие слон. Но на Распутин тя не подействала.

Отчаяни и изплашени от силите на Сатаната в облик на елементарен духовник, заговорниците стрелят неколкократно в него, в гърдите и в главата, за да го убият. След покушението те завличат безжизненото му тяло до брега на река Нева и хвърлят натрупа му в ледените и води.

Два дни по-късно тялото на Распутин е изхвърлено на брега на реката. Аутопсията разкрива, че същинската причина за гибелта на този загадъчен духовник не е нито отравянето с цианкалий, нито огнестрелните рани в гърдите и главата, а...удавяне в резултат на хипотермия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР