Твърде критичните родители непрекъснато посочват грешките и неуспехите на децата

...
Твърде критичните родители непрекъснато посочват грешките и неуспехите на децата
Коментари Харесай

Токсичните навици на родителите, които съсипват децата

Твърде сериозните родители непрестанно показват грешките и неуспехите на децата си. Натъртват и подчертават върху тях непрекъснато. Негативни са, от време на време даже жестоки в упреците си. Рядко са удовлетворени от достиженията на децата си. Критичните родители постоянно употребяват изречения, в които се усеща, че подценяват детето и даже го упрекват за компликациите и неуспехите му. Изискват извънредно доста от децата си и го показват като угриженост и суровост.

Но в действителност това държание е доста по-вредно и завладяващо, по тази причина е значимо да проследим до какви последици може да докара при децата. За това по какъв начин бихме могли да го ограничим, в случай че усетим, че ние сме от вида прекомерно сериозни родители, написа az-jenata.bg.

Този модел на родителско държание постоянно се ползва от контролиращи персони, нарцисисти и властнически хора.
По какво ще разпознаете сериозния родител?
По метода на реакция, който е най-вече обвиняващ и критикуващ. Жестоките мнения, които този вид родители насочат към децата си, основават неподкрепяща конюнктура в дома, даже токсична атмосфера, която вреди на най-малките. В идващите редове ще разгледаме главните вреди, които сериозните родители могат да нанесат на фамилията си:

Токсична конюнктура

Конфликти и кавги са постоянно срещани в фамилията на доста сериозни родители. Вечното им неодобрение основава токсична атмосфера, отчуждава децата и може да докара до тяхното уединяване от родителите. А дистанцията и затварянето в себе си унищожава доверието във връзката дете-родител и това може да докара до съществени проблеми в живота на детето.

Поведенчески проблеми

Прекалено сериозният модел на образование постоянно се свързва с развиването на поведенчески проблеми при децата. Това може да е форма на непокорство в дома или в учебно заведение, демонстрация на експанзия, разрушение на разнообразни типове имущество. Подобни проблеми в държанието не трябва да се подценяват и подминават никога с обяснението „ той/тя е дете или младеж “. Това са сигнали, че нещо значимо се случва в живота на детето и би трябвало да се вземат ограничения.

Липса на самочувствие

Изключително строгите и взискателни родители не всеки път осъзнават и може би, в случай че осъзнаваха, щяха да трансформират модела си на образование, че с сериозния си взор въздействат отрицателно на самочувствието на децата си. Подрастващите младежи, които живеят с толкоз сериозен и неудовлетворен родител доста постоянно изпитват подозрение в себе си, подценяват се и не имат вяра, че могат да се оправят с поставените им задания. Тази липса на самочувствие може да окаже пагубно влияние върху децата, изключително в интервала на пубертета.

Понижена мотивация

Друг отрицателен резултат, който може да се появи в резултат на този наставнически способ на образование е неналичието на мотивация. Когато едно дете съвсем не получава похвали, без значение от достиженията си, то последователно стартира да се демотивира, казвайки си: „ Какъв е смисълът да се старая, когато не върша нищо, както би трябвало? “.

Перфекционизъм

Докато при някои деца се следи намалена и даже отсъстваща мотивация, то при други подрастващи се вижда образуването на перфекционизъм. Може би ще си кажете „ какво толкоз, таман ще има по-високи условия към живота си “, само че в действителност перфекционистите съвсем в никакъв случай не могат да бъдат задоволени от нищо в живота и това е техният огромен проблем. Както в множеството области в живота, по този начин и при моделите на образование важи максимата, че салдото е най-хубавият метод и път към естетика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР