Турция затвори въздушното си пространство за руски самолети, летящи за

...
Турция затвори въздушното си пространство за руски самолети, летящи за
Коментари Харесай

Турция наложи тайни санкции срещу Русия заради Украйна

Турция затвори въздушното си пространство за съветски самолети, летящи за Сирия. Това решение визира освен военната, само че и гражданската авиация. Какво подтикна Анкара да предприеме сходна стъпка, по какъв начин е обвързвана със събитията в Украйна и по какъв начин сходно решение ще се отрази на доставките на съветската формация в Сирия?

Турското въздушно пространство за съветски самолети, летящи за Сирия, е затворено. Това заяви през вчерашния ден външният министър Мевлют Чавушоглу. Според него президентът Тайип Ердоган е предизвестил за това съветския сътрудник Владимир Путин. Дипломатът означи още, че Анкара „ договаря с Руската федерация посредством разговор, използване на Конвенцията от Монтрьо, както и посредством други въпроси “.

Въпреки това, Турция към момента отхвърля да наложи наказания против Москва на фона на специфичната военна интервенция в Украйна. Чавушоглу твърди, че в това отношение съветските компании могат да продължат да вършат бизнес в Турция, като в същото време съблюдават локалното законодателство и интернационалното право.

Турция по- рано заявява готовността си да съблюдава Конвенцията от Монтрьо. В същото време Чавушоглу означи, че страната няма да може да пренебрегне глобите, в случай че такова решение бъде взето от Организация на обединените нации. Освен това Турция неведнъж удостоверява желанието си да взе участие директно в уреждането на рецесията в Украйна.

Между другото, Анкара предложи Истанбул като платформа за договаряния за спокойно споразумяване на обстановката. В същото време след два кръга от договаряния съветският президент Владимир Путин сподели, че Минск би трябвало да се преглежда като съществена платформа за договаряния.

На този декор Ердоган разгласи договаряния с президентите на Русия и Украйна. В неделя към този момент се организира телефонен диалог с Владимир Зеленски. В диалога Ердоган разгласи готовността си да работи като поръчител за сигурността на Украйна. Той също по този начин акцентира нуждата от евакуация на ранените и цивилните от Мариупол. Трябва да се означи, че на фона на мироопазващите начинания на Ердоган, Турция продължава интензивно да доставя оръжие на Украйна, в това число дронове Bayraktar.

Според специалисти решението на Турция няма да има сериозно влияние върху доставките за съветската формация в Сирия. Подобна стъпка обаче има явен политически смисъл и може да се пояснява като неодобрение на Ердоган от обстоятелството, че Москва де факто отхвърли да води договаряния с украинските представители в Истанбул, като избра Минск за това.

„ Турция се пробва да се опълчи на Русия, само че по подобен метод, че Москва да не се обиди. Анкара, да вземем за пример, не харесва подобряването на обстановката в Сирия, както и усилването на позициите на Дамаск в района. Това е опит да се обвържат дейностите на Русия в разнообразни театри на военно-политическите дейности и да се поддържа Зеленски “, сподели доцентът от катедрата по политически науки и социология на Руския стопански университет " Плеханов ", член на експертния съвет на " Офицери на Русия " Александър Перенджиев.

„ От друга страна, Анкара се пробва да работи като самостоятелен състезател и да усили личната си геополитическа роля.

Турция преследва личните си ползи в Украйна. И, явно, те опонират на ползите на Съединени американски щати и НАТО. За нас Турция в никакъв случай не е била благонадежден сътрудник, салдото в връзките ни е спорен и единствено по въпросите на стопанската система Ердоган работи в интерес на всички “, сигурен е Перенджиев.

Докторът на военните науки Константин Сивков признава, че дейностите на Турция ще повлияят на взаимоотношението сред Москва и Дамаск. „ Всъщност това е скрита форма на налагане на наказания на Москва, макар че Анкара публично заявява, че не има намерение да прибягва до ограничавания “, сподели Сивков пред в. ВЗГЛЯД.

Събеседникът също по този начин е сигурен, че тези ограничавания са " сериозна опасност за сигурността на Русия ". „ Сега единственият въздушен маршрут, който ни остава за Сирия, е Иран. Нашата авиация ще би трябвало да направи избран обход, да изразходва повече гориво и повече време. Това затруднява решаването на проблемите в региона”, изясни Сивков.

В същото време генералният шеф на съветския съвет по интернационалните въпроси Андрей Кортунов не чака съществени последствия вследствие на решенията на Анкара, макар че сходен ход не може да се назова другарски. „ Русия и Турция имат редица фундаментални разлики по отношение на Сирия. Говорим за бъдещето на Идлиб и обстановката в кюрдските райони. Всичко това може да изостри несъгласията сред нас”, изясни събеседникът.

Кортунов обърна внимание и на обстоятелството, че Турция към момента се придържа към Конвенцията от Монтрьо, като не пуска кораби на други страни в Черно море. „ Турция се пробва да следва своя лична политика. Очевидно тези решения не засягат толкоз доста Русия, само че в това време я засягат директно “, добави Кортунов.

От своя страна ориенталистът Кирил Семенов счита, че Турция е подхванала такава стъпка, „ за която Русия даже не може да я упрекне “. „ Страна от НАТО обезпечи военни доставки за страна, враждебна на НАТО, и не наруши съглашението, а го извърши до дъно, само че просто не го удължи “, отбелязва специалистът.

Но Турция може да употребява сходна стъпка като мотив в отговор на изказванията на Съединени американски щати и други съдружници от НАТО, които упрекват Анкара в незадоволителни старания да изолира Русия.

„ Тук [тя] го направи, макар обстоятелството, че това няма нищо общо със събитията в Украйна “, добави той. Семенов също счита, че решението на Турция „ не е огромен проблем “ за Русия, „ защото главната част от нужните товари за съветската формация се доставят от цивилни кораби, за които Черноморските проливи към момента са отворени “.

„ Личен състав и даже цели елементи с оръжие към момента могат да дойдат в Сирия през въздушното пространство на Иран и Ирак. И при положение на военна опасност, огромни контингенти от войски могат да бъдат трансферирани там по същия метод, по образеца на това по какъв начин през януари в границите на ОДКБ в Казахстан беше ситуирана съветска формация “, заключи Семенов.

Превод: ПИ

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР