„Турция трябва да се възползва повече от местните си енергийни

...
„Турция трябва да се възползва повече от местните си енергийни
Коментари Харесай

Турция иска да построи 12 нови атомни реактора

„ Турция би трябвало да се възползва повече от локалните си енергийни източници, с цел да си обезпечи постоянни доставки и предсказуем пазар “, разгласи заместник-министърът на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар в изявление за Nikkei Asia, съобщи " Дейли Сабах ".

Той вижда развиването на атомната енергетика като една от другите възможности за понижаване на зависимостта от вноса на огромни количества природен газ. По думите му, с цел да реализира въглероден неутралитет доникъде на века, страната има проекти за създаване на 12 огромни атомни реактора на три площадки, само че се нуждае от повече в по-дългосрочен проект. Байрактар напомни, че неотдавна е провел диалози с представители на Съединени американски щати за евентуалната опция за дребни модулни реактори.

Страната договаря и с Китай за създаване на четири огромни реактора в Северозападна Турция. Турция се приготвя да вкара в употреба първия от четирите атомни реактора в новоизграждащата се АЕЦ „ Аккую “ през идната година. Очаква се четирите ВВЕР реактора от потомство 3+ да създават 35 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно и да покриват към 10% от енергийните потребности в Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР