Турция се надяваше САЩ да одобрят продажбата на мечтаните F-16

...
Турция се надяваше САЩ да одобрят продажбата на мечтаните F-16
Коментари Харесай

Вашингтон попарва надеждите на Турция за F-16

Турция се надяваше Съединени американски щати да одобрят продажбата на мечтаните F-16 след отдръпването на сенатор Боб Мненедес като ръководител на Комисията по външни връзки. Но в този момент Вашингтон попарва очакванията на Турция, оповестява Greek City Times.

Анкара се надяваше на благосклонността на новия ръководител Бен Кардин (окръг Колумбия). Но както eKathimerini заяви, в негово лице за Анкара се обрисува ново предизвикателство. Той е корав в убеждението си, че Турция би трябвало да промени позицията си по редица въпроси. Сред тях са утвърждението на присъединението на Швеция към НАТО и спазването на човешките права. Това съгласно него са част от изискванията, в случай че Анкара желае да усъвършенства връзките си със Съединени американски щати.

Вашингтон попарва очакванията на Турция за F-16

Сред тези, които подтикват Кардин към това умозаключение, е гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. Той му е позвънил единствено няколко часа откакто е поел председателството на комисията от Менендес. Той е бил и първият задграничен представител, свързал се с Кардин.

Мицотакис е подчертал върху положението на връзките на Гърция с Турция. Той е напомнил на Кардин за полемиките на Менендес с администрацията на Байдън. Те касаят гаранциите за сигурност на Гърция при възможна продажба на изтребителите.

Отношенията сред гръцкия министър председател и турския президент Ердоган са обтегнати. В основата е разногласието за турските дренажи в Източното средиземноморие и демилитаризацията на гръцките острови. Но след срещата им на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк и помощта на Турция в гръцките пожари, връзките се стоплиха.

 

Ратификацията на съглашението с Швеция – основно изискване

Преди диалога с Мицотакис Кардин към този момент е бил осведомен за обстановката от двама свои сътрудници законодатели от Мериленд и дългогодишни другари. Това са Крис Ван Холен и Джон Сърбейнс. И двамата са подчертали неконструктивния ангажимент на Турция по няколко значими за Съединени американски щати въпроса.

В резултат на това Кардин е декларирал, че ратификацията на съглашението с Швеция е единствено един от въпросите, които би трябвало да бъдат разисквани с Анкара.

На същото мнение са и сенатор Джим Риш, републиканският член на комисията, и демократът Грегъри Мийкс, член на комисията по външни работи на Камарата на представителите.
И двамата са раздразнени от протакането на Турция на въпроса за Швеция. Това става макар уверенията, които тя даде на последната среща на върха на НАТО.

Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол, републиканец от Тексас, е по-благосклонен за продажбата на изтребителите. Именно в Тексас се създават самолетите F-16 и F-35. Но неговото изискване е още веднъж Турция да ратифицира участието на Швеция в НАТО.

Кардин е прочут с чувствителността си към нарушаванията на правата на индивида. В първите дни на работата си като ръководител той зае твърда позиция във връзка с Египет и Азербайджан. Анализаторите не изключват да се отнесе по същия метод и към Турция.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР