Турция проведе успешни изпитания на първите ракети въздух-въздух собствена разработка

...
Турция проведе успешни изпитания на първите ракети въздух-въздух собствена разработка
Коментари Харесай

Турция изпитва свои ракети въздух-въздух

Турция организира сполучливи тествания на първите ракети въздух-въздух лична разработка „ Гьокдоган” и „ Боздоган”, съобщи Анадолската организация.

Според държавната медия ракетите са взаимна разработка на два военни института в южната ни съседка.

Тестовото изстрелване на ракетите е било извършено на военния полигон в Синоп. В сходство с програмата за тествания през последното тримесечие на 2018г. ще бъде осъществено изстрелване на ракети от наземна установка за поразяване на движещи се цели, а също изстрелване със аероплан.

„ Гьокдоган” е ракета с дребен и междинен радиус на деяние. Ракетите „ Боздоган” са способни да поразяват цели на огромни дистанции, показва Анадолската организация.

Подготовката на ракетите „ Гьокдоган” и „ Боздоган” е планувана да приключи през 2020г., след което ще стартира серийно произвеждане на ракетите.

Двата модела бяха показани на ревю през предходната година. В своя материал по тематиката (преведен и от български медии) ракетите неправилно са наречени „ балистични”.

Южната ни съседка фактически обаче създава такива. Системата „ Ялдъръм” е взаимно дело на Турция, Пакистан и Китай. Първата трансформация, която е в строя от 2001 година, има радиус на деяние от 150 км. Версии 2 и 3 могат да ударят цел на надлежно 300 и 900 км, а към момента продължава работата по трансформация, способна да доближи до цел на 2500 км (т.е. огромната част от Европа – б.р.).

През септември предходната година за първи път беше изстреляна „ Бора” с радиус на поразяване от 280 км. Особеното при нея е, че е напълно създадена в Турция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР