Покойният президент на Иран Ебрахим Раиси ще бъде погребан в

...
Покойният президент на Иран Ебрахим Раиси ще бъде погребан в
Коментари Харесай

Погребват загиналия в катастрофа ирански президент Ебрахим Раиси

Покойният президент на Иран Ебрахим Раиси ще бъде заровен в свещения град Машхад през днешния ден - четири дни, откакто почина в злополука с хеликоптер дружно с външния министър Хосейн Амирабдолахян и още шестима души, оповестява Ройтерс.
 
Ковчегът на Раиси беше превозен със аероплан до Машхад в Североизточен Иран, откакто тази заран се организира погребална върволица в източния град Бирджанд, където хиляди отдадоха почитта си, до момента в който кортежа с тленните остатъци на президента преминаваше по улиците на града.
 
Почетен часовой беше на пост, когато самолетът с ковчега на Раиси кацна в Машхад - родния му град, където той ще бъде положен в светилището Имам Реза - най-свещеното място за исляма в Иран и почитано от мюсюлманите шиити като мястото за безконечен покой на имам Али ал Реза от IX век.
 
63-годишният Раиси беше считан за възможен правоприемник на 85-годишния висш водач Али Хаменей, който има висшата власт в Иран. Мохамад Мохбер, който беше първи вицепрезидент, бе назначен за краткотраен президент до изборите през юни.
 
Осем пасажери и екипаж починаха, откакто хеликоптерът се разруши в планински терен покрай границата с Азербайджан. Във външното министерство в Техеран беше извършена възпоменателна гала за Амирабдолахян, на която изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го разказа като страдалец, който е " подсигурил революционния темперамент на външното министерство ".
 
Амирабдолахян ще бъде заровен южно от Техеран в светилището Шах Абдолазим - пантеон, където са заровени известни ирански политици и актьори.
 
Иран разгласи петдневен печал в памет на Раиси, който възприе твърдолинейната политика на своя наставник Хаменей, ориентирана към подсилване на клерикалната власт, репресии против съперниците и разбиране на твърда линия по въпроси на външната политика като договарянията с Вашингтон за възкръсване на иранската нуклеарна договорка от 2015 година Президентските избори са планувани за 28 юни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР