Турция предупреди Москва да избягва по-нататъшна ескалация на напрежението, след

...
Турция предупреди Москва да избягва по-нататъшна ескалация на напрежението, след
Коментари Харесай

Ердоган към Путин: Не пипай турските кораби в Черно море

Турция предизвести Москва да заобикаля по-нататъшна ескалация на напрежението, откакто съветските военноморски сили нападнаха турски товарен транспортен съд през уикенда, оповестиха от офиса на президента Реджеп Тайип Ердоган.

" След интервенцията на Кремъл нашите сътрудници в Руската федерация бяха съответно предизвестени да заобикалят сходни дейности, които водят до ескалация на напрежението в Черно море ", съобщи Ердоган в изказване.

Корабът Sukru Okan плаваше под флага на Палау и беше обстрелван от съветските военни в неделя. След това те се качиха на борда на плавателния съд за инспекция, а по-късно му разрешиха да продължи към украинското пристанище Измаил, през което се изнасят украински селскостопански артикули.

" Капитанът на сухотоварния транспортен съд не е дал отговор на настояването да спре за инспекция за транспорт на неразрешени артикули.

За да спре наложително кораба , съветският боен транспортен съд откри сигнален огън от автоматизирано стрелково оръжие ", заяви съветското министерство на защитата.

Руското министерство на защитата разгласява и фрагменти от кацането на хеликоптер на " Сукру Окан ". На тях се вижда по какъв начин мъже с автомати се спускат от хеликоптера на палубата на кораба, а екипажът е на колене. Руските военни задават въпроси на моряците и преглеждат документи, преди да пожелаят на екипажа щастливо корабоплаване.

Турското управление е подложено на критика, че не е коментирало случая. В четвъртък от офиса на Ердоган обявиха, че механически Палау би трябвало да реагира на случая.

" Дори и притежателят на " Sukru Okan " да е турчин, корабът не плава под турски байрак ", съобщи Анкара.
 Корабът
Корабът " Сукру Окан ", по който Русия стреля предупредително, се намира край крайбрежията на България

Това е първият път, в който Русия стреля по търговски транспортен съд отвън акваторията на Украйна

Палау е тихоокеански архипелаг , чийто байрак постоянно се употребява от корабни компании за свободен достъп до интернационалните пристанища, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР