Турция потъва в дълбока криза. Невъзможно е да се предскаже

...
Турция потъва в дълбока криза. Невъзможно е да се предскаже
Коментари Харесай

Дилемите на Ердоган

Турция потъва в дълбока рецесия. Невъзможно е да се предскаже по какъв начин ще наподобява страната даже след няколко месеца. Просто няма никакъв значителен проект.

Ако има подобен, то той е заключен в мозъка на един човек, чиято единствена цел е да се задържи на власт (той самият, а когато той е отвън играта - неговото семейство) - вечно.

Най-добрите анализатори в Европа и Съединени американски щати са съгласни, че Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изправен пред две огромни рецесии до есента. Първата е икономическа.

Частният бранш на страната има до 300 милиарда $ задължения, съгласно някои оценки. По-голямата част от този дълг е в непозната валута и към половината би трябвало да бъде изплатен до края на лятото.

Повечето анализатори в Турция считат, че Анкара ще би трябвало или да прибегне до Международния валутен фонд за заем от порядъка на 150 милиарда $, или да последва пътя на Венецуела.

Разбира се, Ердоган постоянно би могъл да промени своята политика, с цел да отклони най-лошия сюжет, само че това наподобява не е политическа опция.

Турция има потребност от доста пари и поддръжка от Русия и Катар просто не е задоволителна. И ние тук приказваме за една страна, която към момента се нуждае от импорт на лук и брашно.

Силният човек на Турция явно не желае да се обърне към МВФ, защото това би поставило завършек на неговия речитатив: би го посочило в облика на водач, който се обръща към Запада за пари, при все това самият той се показва за водач на суперсила от междинен клас, която може да сложи Европейски Съюз и Съединени американски щати на място.

С ескалацията на икономическата рецесия Ердоган ще би трябвало да се изправи пред още една алтернатива: дали да се обърне към Русия и да купи системите за защита С-400, или да продължи с доставката на изтребители Ф-35 и да резервира връзките със Съединени американски щати и НАТО? Вашингтон до момента не е изпратил явен сигнал по този въпрос.

Това обаче стартира да се трансформира, както демонстрират скорошни изказвания на вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс и на други високопоставени представители.

Конгресът стартира да играе доста значима роля във образуването на външната политика и се отнася към въпроса доста съществено.

Дори и в Пентагона възходящ брой представители стартират да имат вяра, че настоящето положение на връзките с НАТО не може да продължи.

Според тях политиците на Съединени американски щати до неотдавна са допускали грешката да не изпращат ясни сигнали на Анкара, тъй като са разчитали повече на моркова, в сравнение с тоягата.

" Президентът Ердоган лае доста, само че когато някой му се озъби, нормално стопира ", съобщи неотдавна американски анализатор, който добре познава Турция.

Отношенията на Турция и Съединени американски щати ще бъдат подложени на съществено тестване през идващите месеци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР