Турция осъди израелската офанзива в Газа, призова за незабавно прекратяване

...
Турция осъди израелската офанзива в Газа, призова за незабавно прекратяване
Коментари Харесай

Ердоган: Приветстваме, че Хамас приемат прекратяване на огъня по наше предложение

Турция осъди израелската атака в Газа, прикани за неотложно преустановяване на огъня, прекрати комерсиалните си връзки с Израел и разгласи решението си да се причисли към настояването на Южна Африка Израел да бъде съден за геноцид в Международния съд.

След среща на кабинета Ердоган прикани западните страни да засилят натиска върху израелските управляващи, с цел да одобряват преустановяване на огъня. Анкара неведнъж е подлагала на критика това, което дефинира като безусловна поддръжка за Израел от Запада и по-конкретно от Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

" Приветстваме изказването на " Хамас ", че одобряват преустановяване на огъня по наше предложение. Сега Израел би трябвало да направи същата стъпка ", сподели Ердоган нощес.

Малко по-късно турският президент написа в профила си в обществената мрежа " Екс ", че е приказвал по телефона с ръководителя на " Хамас " Исмаил Хания, с цел да обсъдят решението на групировката за преустановяване на огъня и продължаващите старания за привършване на боевете в Газа.

" По време на диалога показах, че новината за решението на " Хамас ", в сходство с предлагането на Турция, е положителна. Подчертахме, че Израел би трябвало да направи крачка към трайно преустановяване на огъня ", написа Ердоган.

Миналия месец Ердоган се срещна в Истанбул с Хания и делегация на групировката " Хамас ", която той дефинира като " придвижване за избавление ".

Вчера вечерта израелският военновременен кабинет реши единомислещо да продължи военната интервенция по въздух против Рафах, а израелските сили започнаха да нанасят удари по обекти, свързани с " Хамас " в източната част на града. Целта на ударите в Рафах е да се ускори натискът над " Хамас ", с цел да освободи той намиращите се в ръцете му израелски заложници, разясни президентът на Израел Бенямин Нетаняху.

" Паралелно с това, макар че предложенията на " Хамас " по отношение на преустановяване на огъня са надалеч от настояванията на Израел, Израел ще изпрати работна делегация при медиаторите, с цел да прегледа до дъно опцията за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня при допустими за Израел условия ", разгласи още Нетаняху.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР