Турция очаква Швеция да изпълни задълженията си за борба с

...
Турция очаква Швеция да изпълни задълженията си за борба с
Коментари Харесай

Анкара няма да одобри присъединяването на Швеция към НАТО

Турция чака Швеция да извърши отговорностите си за битка с тероризма, планувани в тристранния меморандум, подписан в границите на срещата на върха на НАТО през юни предходната година. В противоположен случай Анкара няма да утвърди присъединението на страната към Алианса, съобщи ръководителят на турския парламент Нуман Куртулмуш, представен от държавната телевизия ТРТ.

Турция чака от Швеция да извърши съответно отговорностите си по меморандума. Ние възприемаме позитивно приемането на антитерористичния закон от страна на Швеция, само че са нужни съответни стъпки за неговото използване, това е заслужено искане на Турция. В противоположен случай няма да одобрим молбата, съобщи късно нощес ръководителят на турския парламент.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че чака Швеция да приложи на процедура антитерористичния закон, който влезе в действие на 1 юни и от който ще зависи кандидатурата на Стокхолм за участие в НАТО, предава Българска телеграфна агенция. 

Анкара е уведомила сътрудниците си от алианса, че Швеция ще може да се причисли към организацията, единствено в случай че извърши отговорностите си за битка с тероризма според меморандума, подписан в Мадрид, съобщи предходната седмица турският министър на защитата Яшар Гюлер.

През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, само че към момента има възражения против присъединението на Швеция. Като претекст против присъединението на Стокхолм към алианса Турция показва, че Швеция укрива членове на кюрдски размирен групировки, които Анкара счита за терористични. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР