Турция очаква от Швеция конкретни стъпки в борбата в тероризма,

...
Турция очаква от Швеция конкретни стъпки в борбата в тероризма,
Коментари Харесай

Турция чака от Швеция конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да я подкрепи за НАТО

Турция чака от Швеция съответни стъпки в битката в тероризма, които са изискване на Анкара за допускането на Стокхолм в НАТО. Ако това не бъде изпълнено турската страна няма да утвърди присъединението на скандинавската страна към военния пакт. Това сподели ръководителят на турския парламент Нуман Куртулмуш , представен от държaнвната телевизия TPT.

Турция блокира от 13 месеца насам влизането на Швеция в НАТО поради даването на леговище на кюрдски бойци и деятели. Това се случва макар сериозния интернационален напън и откакто Анкара към този момент утвърди присъединението на Финландия към пакта.

Изказването на Куртулмуш идва седмици, откакто Народното събрание на Швеция одобри специфичен закон, с който криминализира " членуването в терористични организации ".

„ Ние възприемаме позитивно приемането на антитерористичния закон от страна на Швеция, само че са нужни съответни стъпки за неговото използване, това е заслужено искане на Турция. В противоположен случай няма да одобрим молбата “, сподели Куртулмуш.

Подобна теза изрече преди дни и избраният отново за президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Според шведския външен министър Тобиас Билстрьом Швеция към този момент е изпълнила отговорностите си, откакто е приела особено законодателство за битка с тероризма. Подобно законодателство е изискване за това Анкара да допусне шведското присъединение към алианса.

В сряда държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Анкара да разреши присъединението на Швеция към НАТО. Той приказва по тематиката по време на среща с турския външен министър Хакан Фидан . Срещата им се е състояла по време на Конференцията за възобновяване на Украйна, която се организира в Лондон.

Няколко месеца след началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна, Швеция и Финландия подадоха молби за присъединение към НАТО. при започване на април, като процесът по присъединението ѝ също беше занимателен от Турция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР