Турция няма да одобри кандидатурите на Финландия и Швеция за

...
Турция няма да одобри кандидатурите на Финландия и Швеция за
Коментари Харесай

Турция няма да позволи на "поддръжниците на тероризма" да се присъединят към НАТО

Турция няма да утвърди кандидатурите на Финландия и Швеция за участие в НАТО , до момента в който те не отговорят по подобаващ метод на опасенията на Анкара по отношение на хипотетичната им поддръжка за терористични организации, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, като даде обещание да не повтаря " грешките от предишното ".

" Докато Тайип Ердоган е отпред на Република Турция, несъмнено не можем да кажем " да " на страни, които поддържат тероризма, да влязат в НАТО ", съобщи турският водач пред кореспонденти на връщане от пътешестване до Азербайджан, оповестяват държавните медии в неделя.

Делегации от Швеция и Финландия се срещнаха с турските си сътрудници в Анкара за диалози предходната седмица, откакто скандинавските страни подадоха обща молба за присъединение към водения от Съединени американски щати боен съюз. Присъединяването им изисква единомислещото единодушие на всички 30 страни членки, а Турция заплаши да блокира процеса, в случай че двете страни не се оправят с групите, които тя счита за екстремистки.

 

" Те не са почтени или откровени ", сподели Ердоган за резултатите от договарянията до момента. " Те не подхващат нужните ограничения, към момента разрешават на терористите да се разхождат свободно по улиците на Стокхолм и им обезпечават сигурност с полицията си. "

" Не можем да повтаряме същата неточност, която направихме в предишното по отношение на тези страни, които дават заслон и храна на терористите ", добави той. Той се базира на обособена дългогодишна омраза с Атина за Кипър, като напомни по какъв начин през 1980 година Анкара " разреши на Гърция да се върне " след частичното ѝ отдръпване от НАТО.

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано призна, че Финландия и Швеция надали ще станат членове на НАТО, в случай че не изпълнят настояванията на Турция. " Никоя страна не е потърпевша толкоз доста от терористични офанзиви, колкото Турция ", съобщи Столтенберг в четвъртък, като добави, че Турция е " значим съдружник и когато един съдружник има терзания, те би трябвало да бъдат разисквани и казусът да бъде решен ".

 

Турция упорства Швеция и Финландия да анулират рестриктивните мерки за експорт на оръжие за Турция и да екстрадират лица, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и придвижването на Гюлен (ФЕТО). Докато Швеция и Финландия считат ПКК за терористична организация, Анкара желае същото означение да бъде приложено и към YPG и PYD, надлежно кюрдските военни и политически групи в Сирия.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР