Турция не може да се справи със задаваща се нова

...
Турция не може да се справи със задаваща се нова
Коментари Харесай

Ново напрежение около сделката между ЕС и Турция за бежанците

Турция не може да се оправи със задаваща се нова вълна от сирийски бежанци, които бягат от яростните боеве в Идлиб, предизвести турският президент Реджеп Ердоган. Той желае предоговаряне на мигрантското съглашение с Европейски Съюз, написа Керстен Книп в разбор за Deutsche Welle .
Идлиб е под обстрел. От седмици наред се водят яростни боеве за сирийския район - последният бастион на джихадистките бунтовници. Артилерийските изстрели, ракетите и бомбите, пуснати от въздуха, унищожиха огромни елементи от селищата в региона. С оглед на продължаващото нахлуване на сирийските и съветските войски, сирийско-американската здравна асоциация затвори две огромни лечебни заведения.
Освен това, както съобщи представител на организацията “Медико интернационал ”, през последните седмици съзнателно са били атакувани към 100 лечебни заведения. При тези условия от ден на ден хора са принудени да избягат - по данни на неправителствената организация “Риспонс координейшън груп ” от ноември насам към 217 000 души са напуснали домовете си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести, че се задава нова вълна бежанци от Сирия. Както през 2015 година, чака се скоро огромен брой сирийци да се насочат към Европа. Заради бомбардировките над 80 000 души са били принудени да изоставен сирийската провинция Идлиб и към този момент са на път към турската граница. Ердоган заяви, че този път страната му няма да е в положение да поеме този голям напор. " Негативният резултат от натиска, който изпитваме, ще бъде почувстван от всички европейски страни, изключително от Гърция ", съобщи Ердоган.
Както оповестява " Зюддойче цайтунг ", явно в отговор на това предизвестие канцлерката Ангела Меркел има намерение да посети Турция идващия месец. Засега обаче няма публично удостоверение от федералното държавно управление. Ако това пътешестване се реализира, Меркел ще упорства пред Ердоган да резервира изискванията по съглашението за бежанците, което Европейски Съюз и Турция подписаха през март 2016 година

Споразумението планува Турция да осуетява опитите на бежанците благодарение на каналджии да се придвижат от сирийска територия към гръцките острови. В подмяна на това Европейски Съюз даде обещание да даде 6 милиарда евро до 2018 година за възстановяване на изискванията на живот на бежанците в Турция. Освен това Турция се задължава да връща назад лицата, които не получат право на леговище. Срещу всеки депортиран в Турция емигрант страните от Европейски Съюз се задължават да одобряват по един сирийски емигрант непосредствено от Турция. Европейски Съюз съобщи също по този начин, че е подготвен да договаря със страната за премахването на визовите условия за турските жители и приемането на Турция в Европейски Съюз.
Турция упорства за предоговаряне на съглашението предвид на задаващата се нова вълна от бежанци. Още през лятото Ердоган се закани, че ще отвори вратите към Европа, в случай че не получи от повече поддръжка в грижите за бежанците, живеещи в страната. До този миг Турция е подслонила към 3,6 милиона сирийски бежанци.
При визитата си в Турция и Гърция при започване на октомври немският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер беше осведомен с новите претенции на Анкара. Те се свеждат до следното: повече пари за издръжката на възходящия брой бежанци, облекчение на визовите условия за турските жители, прогрес в разширението на митническия съюз и помощ при построяването на зона за сигурност на сирийска територия.
Засега съглашението е изпълнило своята цел, споделя социологът и специалист по миграцията Джералд Кнаус и добавя, че след влизането му в действие, едвам няколко сирийци са съумели да преминат границите на Европейски Съюз. От близо 50 000 души, достигнали до гръцките острови тази година, по-малко от една трета са били сирийци. Според Кнаус болшинството сирийци, живеещи в Турция, не са подготвени да тръгнат към Европа: „ Докато се усещат предпазени в Турция, имат достъп до здравната и просветителната система и получават обществени помощи, те ще си останат в страната ", счита Кнаус. Но за задачата Турция ще би трябвало да продължи да получава финансова поддръжка от Европейски Съюз.
Без финансова помощ от Европейски Съюз обстановката в Турция ще се утежни, твърди Кнаус. И двете страни нямат интерес от това. Ето за какво се принуждават да си сътрудничат. Освен това съглашението дава на Съюза известна независимост на деяние, която той би изгубил, в случай че то бъде предоговорено. И в същото време следователно той ще бъде подвластен от турските решения.
Гърция чака към 100 000 нови бежанци идущата година да потърсят подслон на островите ѝ. Само през последните шест месеца страната е приела 45 000 нови бежанци, заяви представителят на държавното управление Манос Логотетис.

За страните от Европейски Съюз това значи, че бързо ще би трябвало вземат решения дали да одобряват или да отхвърлят молбите за леговище на хората, които идват на гръцките острови. Кнаус твърди, че от 2016 година насам броят им доста е намалял. През миналата година приблизително 14 души на месец са били депортирани назад. Това в допълнение усилва натиска върху гръцката система за даване на леговище, която сега е изправена пред колапс.
В бъдещите договаряния е заложена на карта освен ориста на сирийските бежанци, твърди Кнаус: „ Ако съглашението сред Европейски Съюз и Турция се провали поради отстъпки от страна на Съюза, който би пренебрегнал следователно личните си полезности, никой към този момент няма да може да отбрани надеждността на Конвенцията за бежанците в международен мащаб ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР